Українські археологи не відстають від зарубіжних і навіть узимку тішать неймовірними відкриттями. Скарб, виявлений нещодавно в Києві, без перебільшення, цінний для історії.

Так відомо, що в столиці архітектурно-археологічна експедиція Інституту археології НАНУ на чолі з Всеволодом Івакіним у час проведення охоронних археологічних досліджень виявили скарб. Про це у Facebook повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк.

За його словами, вага знахідки складає приблизно 2 кг і складається зі срібних монет.

"Близько 2 кг срібних монет номіналом 1 рубль, 50/20/10 копійок, в підвалі знесеного в 70-ті роки ХХ ст. будівлі на території заповідника "Стародавній Київ". Знайшла скарб архітектурно-археологічна експедиція Інституту археології НАНУ на чолі з Всеволодом Івакіним під час проведення охоронних археологічних досліджень", — йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Монети викарбувані в період від 1817 до 1912 рр. Після реставрації вони будуть передані в експозицію музею археології Інституту археології НАНУ.

Археологи поки не можуть сказати, чому скарб був закопаний. Однак, існує легенда, яка дослідникам здається найбільш вірогідною. Так Никоряк пише, що за міською легендою в сусідньому домі був банк, а в знесеній будівлі жив банківський службовець.

"Археологи припускають, що в буремні роки української революції, коли життя, на жаль, перестало бути чогось вартим, а банківським працівникам приділяли особливо пильну увагу, господар заховав свій скарб у підвалі, для того, щоб вже ніколи до нього не повернутися", - пише Никоряк.

В Києві знайшли справжній скарб 😃 Близько 2 кг срібних монет номіналом 1 рубль, 50/20/10 копійок, у підвалі знесеної у...

Geplaatst door Олександр Никоряк op Woensdag 5 december 2018

Нагадаємо, на Харківщині городяни звернулися до місцевих краєзнавців, з'ясувалося, що знайдений стародавній підземний хід.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні Чорного моря археологам вдалося знайти найдавніший непошкоджений корабель.

Також "Знай.uа" писав, в урочищі Бармацке, поблизу Рівного, українські та німецькі археологи виявили стоянку періоду палеоліту віком 15 тис. років.