Кожному письменникові потрібна муза. У багатьох цю роль виконували домашні вихованці, які дарували господарям натхнення, розраду і радість.

Володимир Маяковський

Маяковський ставився до собак, як і до інших тварин, з усією ніжністю.

"Из себя и то готов достать печенку. Мне не жалко, дорогая, ешь!". Рядок, його строфи, куди красномовніше це показує.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Його першим вихованцем була собака Щеня — помісь дворняги з сетером.

Пізніше у нього з'явився і французький бульдог Булька, якого він привіз з Парижу в подарунок Лілі Брік. Але Маяковський сам так прив'язався до цієї собаки, що вона супроводжувала його скрізь і всюди. Булька була з Маяковським і в останній день життя.

Йосип Бродський

А ось для Бродського буквально тотемными тваринами були коти — він любив малювати їх, використовувати котячі слівця і навіть зізнавався у своїй мрії стати котом.

Коти і стали героями його поезії. Одному з них, кошеняті Пасу, Бродський присвятив цілу оду:

"О синеглазый, славный Пасик! Побудь со мной, побудь хоть часик".

У поета в будинку жив не один кіт: в Ленінграді — кішка з білими лапками, в еміграції — Великий Рудий. Найвідомішим котом Бродського став Міссісіпі, який з'явився у нього в Нью-Йорку.

Міссісіпі був предметом гордості Бродського, і особливо значущим гостям поет пропонував в знак поваги його розбудити. Кіт супроводжував поета в поїздках за місто, де захоплено носився за білками. Коли поет помер, Міссісіпі дуже сумував за ним і ще довгий час продовжував самотньо спати в його кріслі.

Антон Чехов

Великим шанувальником такс був Чехов. У нього жили відразу дві — чорний Бром Ісаєвич і руда Хіна Марківна. Імена для своїх вихованців Чехів вибрав як справжній лікар: бром і хіна були найпопулярнішими в його час ліками.

Марина Цвєтаєва

Першим котом Марини Цвєтаєвої був чорний Васька, про якого вона згадувала в щоденнику:

"Ми знову і знову бігаємо будинком, злітаємо на антресолі, нашими сходами — коли ми побачимо її? Чорний Васька, скуйовджений від обіймів, теж, як і ми, в дорожній лихоманці. Весь багаж обнюхан їм поштучно. Кіт напучує речі в інші краї".

Коли Цвєтаєва вийшла заміж за Сергія Ефрона, у них жили спочатку Кусака, а потім Атос.

Одного з улюблених котів, який прожив у будинку Цвєтаєвої всього три дні, а потім пішов і не повернувся, вона присвятила вірш:

"Свернись в оранжевый клубок Мурлыкающим телом, Спи, мой кошачий голубок, Мой рыжий с белым! Ты пахнешь шерстью и зимой, Ты — вся моя утеха. Переливающийся мой Комочек меха".

Олександр Купрін

А от письменник Купрін відзначився від усіх. У нього навіть мавпочка була – Мар'я Іванівна. Але улюбленцями письменника були собаки. Коли він жив у Гатчині, виховував відразу вісім сенбернарів.

Особливим псом в житті Купріна став "надзвичайної краси і сили пес червоно-піщаної масті, вагою понад шести пудів", мисливський меделян по кличці Сапсан.

Одного разу він врятував маленьку дочку письменника Ксенію від скаженої собаки, і Купрін віддячив свого пса вічним життям у літературі — написав оповідання "Сапсан" від особи самого пса.

Нагадаємо, як пухнастики управляли державою разом зі своїми владними господарями.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кожен зможе побачити світ очима кішки.

Також "Знай.uа" писав, як звичайний кіт Саймон став легендою.