Ці величні споруди України зберігають у собі безліч таємниць і неймовірних легенд про битву, про фатальні зміни.

Ми зібрали головні з них, щоб ви могли перейнятися особливою енергетикою українських фортець.

Хотинська фортеця

Стіни Хотинської фортеці стали сценою для зйомок багатьох фільмів. Одна з найбільш відомих фортець України знаходиться в Хотині. Вона на своєму віку бачила багато: війни і баталії, розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки. Сьогодні тут проходять різні фестивалі, а іноді і відтворюють історичні битви.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Кам'янець-Подільська фортеця

Над спорудженням працювали кілька століть – свій внесок зробило багато поколінь і народів, скульптори та архітектори з усього світу. Тут ідеально поєднуються природні ландшафти і середньовічна структура міста.

Митрополичий палац

На сьогоднішній день резиденція служить головним корпусом Чернівецького національного університету імені Федьковича. Жать українська фортеця знаходиться в Чернівцях - її називають найбільш видатним архітектурним творінням Західної України. Побудова створено у мавритансько-візантійському стилі, складається з трьох монументальних споруд-корпусів: головного, духовної семінарії разом із церквою Трьох Святителів, пресвітерії.

Луцький Верхній замок

Щоб зрозуміти, про що мова – дістаньте з гаманця 200-гривневу купюру – на ній зображений саме цей замок. Він був побудований ще в 15 столітті, так що по праву вважається одним з найдавніших і найбільших в Україні.

Палац у Качанівці

Розташований недалеко від столиці – всього в 170 кілометрах. Це єдиний в Україні палац, що уцілів в комплексі, незважаючи на війни і революції. Фортеця з двох сторін омивається ставками, і романтика цій локації надихала на такі речі: Михайло Глінка писав тут оперу "Руслан і Людмила", а Микола Гоголь вперше на публіці прочитав повість "Тарас Бульба".

Палац Псарі

Колись був розкішним палацом, сьогодні Псарі – це занедбані лабіринти, з особливою примарною атмосферою помпезності. А коли все це належало гілки династії Потоцьких. Цю фортецю знайти не так-то й просто: доведеться подолати лілову гай і звивисту заплутану дорогу.

Таврійська садиба

У замку є своя легенда: кажуть, господареві маєтку було передбачене жити до тих пір, поки буде будуватися будинок. Тому проект постійно відкладався, перероблявся, щоб відлякати смерть. Але як тільки фортеця була готова, прогноз циганки збувся.

Єдиний примірник палацово-замкової архітектури 19 століття, який дійшов до наших днів. На будівництво фортеці пішло 30 років – і результат того вартий.

Нагадаємо, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Також "Знай.uа" писав, історію старовинних замків України, про яких мало хто знає.