Часом лише одне слово, або невелика фраза може змінити світ назавжди. Більшість кривавих сторінок історії, починалися з кодового сигналу, який означав команду для початку дій за заздалегідь затвердженим планом.

Ми розповімо 5 кодових фраз, з яких у XX столітті починалися великі військові конфлікти і державні перевороти.

"В Сантьяго йде дощ"

В ефірі чилійських радіостанцій, 11 вересня 1973 року, прозвучала ця фраза. Але вона не мала ніякого відношення до погоди — це був код до початку військового заколоту проти президента-соціаліста Сальвадора Альєнде.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Підрозділи армії приступили до операції захоплення стратегічних об'єктів столиці Чилі міста Сантьяго. Радіостанції, що підтримують уряд, були атаковані і виведені з ефіру.

Співробітники радіостанції "Магальянес", передали в ефір останнє звернення Сальвадора Альєнде, були розстріляні. Потім війська приступили до штурму президентського палацу "Ла Монеда", при якому використовувалися танки і авіація. До 14:30 будівлю було захоплено, а президент Альєнде, який відмовився підкоритися вимогам путчистів, застрелився у своєму робочому кабінеті.

"Починайте сходження на гору Ніїтака"

Військове командування Японії на початку 1941 року приступило до розробки плану по нейтралізації Тихоокеанського флоту США з метою захисту просування в "Південний ресурсний регіон".

2 грудня 1941 року командувач Об'єднаним флотом адмірал Ісороку Ямамото передав кодову фразу: "Починайте сходження на гору Ніїтака". Вона означала наказ ударному з'єднанню здійснити план нападу на Перл-Харбор.

7 грудня 1941 року японські літаки атакували американські кораблі. В результаті нападу було потоплено 4 лінкори, 2 есмінця, 1 мінний загороджувач. Ще 4 лінійних корабля, 3 легких крейсера і 1 есмінець отримали пошкодження.

Втрати американської авіації склали 188 літаків знищеними, ще 159 були важко ушкоджені. 2403 американця були вбиті і 1178 були поранені.

Тим не менш головна задача виконана не була основні сили Тихоокеанського флоту США повністю знищити не вдалося, а авіаносці (заставу мощі морського флоту) і зовсім з Перл-Харбора перед цим пішли і повністю вціліли. Після цієї атаки Сполучені Штати Америки вступили в Другу світову війну.

"Дортмунд"

18 грудня 1940 року Адольф Гітлер підписав директиву № 21 верховного головнокомандування вермахту, що отримала умовне найменування "Варіант Барбаросса". Дана директива стверджувала план блискавичної війни (бліцкріга) проти Радянського Союзу. Для нападу на СРСР до червня 1941 року німецьким командуванням було створено чотири групи армій загальною чисельністю 157 дивізій і 12 бригад.

Остаточне затвердження дати початку операції відбулося 30 квітня 1941 року. Із-за складнощів на Балканах гітлерівське командування перенесло початок реалізації плану "Барбаросса" з 15 травня на 22 червня 1941 року.

В 13:00 21 червня німецькі частини, зосереджені в районі радянсько-німецького кордону, повинні були отримати один з двох кодових сигналів "Альтона" "Дортмунд". Сигнал "Альтона" означав скасування здійснення операції. Однак 21 червня німецькі частини отримали сигнал "Дортмунд", який означав команду до реалізації плану нападу. На світанку 22 червня гітлерівці вторглися на радянську територію, почалася Велика Вітчизняна війна.

"Бабуся померла"

Спецслужбами Третього рейху була розроблена операція "Консерви", яка передбачала здійснення провокації з метою одержання приводу для нападу на Польщу.

Співробітники СС, переодягнені в польську військову форму, повинні були напасти на радіостанцію в Гляйвице і передати в ефір антигерманское відозву польською мовою.

Роль "загиблих під час нападу" призначалася в'язням концтаборів, умерщвленным допомогою ін'єкцій і вже після цього доставленим на місце подій. На жаргоні СС вони називалися "консервами", звідси і назва операції.

Відповідальним за напад на радіостанцію в Гляйвіці був призначений штурмбанфюрер СС Альфред Науйокс. Група Науйокса перебувала в Гляйвице з 10 серпня в очікуванні сигналу. 31 серпня 1939 року в 16:00 в готельному номері Науйокса пролунав телефонний дзвінок. Піднявши трубку, він почув:

"Терміново передзвоніть!". Науйокс набрав відомий йому номер головного управління СД і тут же почув фразу: "Бабуся померла". Цей код означав команду до здійснення операції.

Напад на радіостанцію в Гляйвіці було здійснено точно за планом, однак інформація про підготовлювану провокацію заздалегідь потрапила до британським спецслужбам. Гітлеру не вдалося виставити Польщу винною в конфлікті, що не завадило йому почати напад на цю країну. Так почалася Друга світова війна.

"Над усією Іспанією безхмарне небо"

Все почалося 18 липня 1936 року, коли радіостанція, розташована в іспанській Північній Африці, передала цю кодову фразу.

Цей код був командою до початку військового виступу проти уряду Іспанії, яке почалося в Африці, а потім перекинулося на основну територію країни.

Вже до першої половини дня 19 липня у повстанні брало участь 80% військових країни. 35 з 50-ти провінційних центрів належали бунтівників.

Тим не менш уряду вдалося організувати опір заколоту. Почалася кровопролитна громадянська війна в Іспанії, що розтягнулася майже на три роки, яка завершилася перемогою повстанців і встановленням профашистського режиму каудільо Франсиско Франко. Проте частина істориків стверджують, що загального сигналу до виступу насправді не було і заколот був піднятий цілим рядом груп змовників, які діяли автономно.

Нагадаємо, у 2016 році під час пошукової експедиції на горі Кукул дослідники виявили останки загиблого під час Першої світової війни героя. Лише через кілька років вдалося встановити особу загиблого воїна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в окопі 1941 року знайшли фотоапарат з вцілілої плівкою, вчені провиявили кадр.

Також "Знай.uа" писав, про ситний сухпай Вермахту, про який мріє кожен солдат.