У світі існує безліч музичних інструментів, однак скрипка посідає особливе місце. Її виразне і високе звучання нагородило званням – королева оркестру.

Форма інструменту, часто порівнюють з лініями жіночого тіла, тембр, дуже схожий на людський голос і "народне" походження породило безліч легенд і переказів. Найчастіше в них скрипку пов'язують з дияволом і наділяють скрипалів темними силами.

Цьому існує пояснення.

Почнемо розповідь з відомих особистостей, чиє ім'я вже нероздільно з містикою і нелюдяною віртуозною грою.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Так існує і кілька цілком реальних історій зі світу музики, які підживили старовинні народні перекази.

Одна з найвідоміших – це створення твору під назвою "Диявольська соната" (або "Диявольська трель") композитора і скрипаля-віртуоза Джузеппе Тартіні.

Ось як про це розповів сам автор у своїх спогадах:

"Одного разу, в 1713 році, мені наснилося, що я продав душу дияволу. Все було так, як я бажав - мій новий слуга був готовий виконати будь-яке моє бажання. Я дав йому свою скрипку, щоб зрозуміти, чи може він грати. Як же я був приголомшений, почувши таку чудову і прекрасну сонату, виконану з такою майстерністю і мистецтвом, яку я навіть не міг уявити. Я відчував себе зачарованим, не міг дихати, і тут я прокинувся. Відразу ж я схопив скрипку, щоб хоча б частково запам'ятати мій сон. На жаль! Музика, яку я тоді записав, є кращим із усього написаного мною, і я все одно назвав її "Диявольською треллю", але її відмінність від того, що мене надихнуло, було настільки великою, що я б розбив мою скрипку і назавжди розпрощався з музикою, якби знайшов можливість жити без того задоволення, яке вона мені приносить".

Проте найбільше для популяризації зв'язку скрипки з дияволом зробив знаменитий Нікколо Паганіні. Неймовірний талант, який пояснювали допомогою нечистого, та й сам образ музиканта, який носив довге волосся і мав своєрідну зовнішність, породили безліч чуток ще за життя віртуоза.

При чому сам маестро ці плітки скоріш підтримував, так як натякав на якийсь секрет свого таланту, про який він розповість тільки по закінченні музичної кар'єри. Все це призвело до того, що єпископ Ніцци відмовився відспівати його після смерті, і прах великого музиканта був остаточно похований лише через 56 років.

Не меншою містикою і загадковістю були наділені знамениті майстри. Один той факт, що досі, при всіх сучасних технологіях створити подібні ідеальні інструменти не вдається, створює грунт для чуток і міфів.

Однак, талант Антоніо Страдіварі частіше пов'язують з божественним початком. Нібито в дитинстві він отримав благословення від Господа і чудове миро, яке при додаванні в лак надає скрипкам божественне звучання.

А ось іншого знаменитого творця інструментів Джузеппе Гварнері ще за життя звинувачували у зв'язку з дияволом. За чутками, майстер, пов'язаний договором з орденом єзуїтів, був змушений продавати їм скрипки за безцінь. Образа і жадібність привели його до угоди з дияволом, завдяки допомозі якого інструменти придбали абсолютно особливої якості.

Одна з найбільш старовинних легенд про скрипку зародилася в Європі в середні століття.

Сказання говорило про те, що майстер, який створив першу скрипку, був сам Сатана. Князь темряви закохався в прекрасну земну дівчину і намагався спокусити її, пропонуючи казкові багатства. Однак спокусниця не відповіла на його почуття, і тоді диявол перетворив дівчину на музичний інструмент, чия форма схожа на жіноче тіло, а голос – на плач.

А один з найпопулярніших європейських переказів – це історія про червону скрипку. Нібито скрипковий майстер додав лак кров своєї гаряче улюбленої дружини, після чого душа жінки вселилася в інструмент і стала мстити музикантів, що грають на ній. За мотивами цієї старовинної легенди був знятий фільм "Червона скрипка".

Шведські перекази розповідають про дух річок і озер скрипаля Стрьомкарла. Він живе під мостами і ночами грає над водою прекрасні мелодії. За повір'ям, щоб почути його гру, треба принести на березі в жертву чорне ягня. Музиканти, які бажають досягти досконалості у своїй професії, залишали скрипки на ніч під мостом. Досі в Скандинавії, щоб похвалити музиканта, кажуть, що він "грає як Стремкарл".

Більшість старовинних легенд розповідають про кляті гулянки. Часто в сюжеті присутня скрипаль, якого бесята заманюють на свою вечірку, так як всі диявольські слуги дуже любить гру на скрипці. Прикинувшись багатим мужиком, чорт запрошував сільського музиканта на свято, опинившись на якому той розумів, що справа нечиста. Вирватися йому звідти, якщо і вдавалося, то з важкістю. У песимістичному варіанті музикант був змушений вічно догоджати чортові та відьмам своєю грою.

Чому саме скрипка?

Дослідники вважають, що причину треба шукати в її походженні. На відміну від інших інструментів, відомих з глибокої старовини, скрипка у своєму сучасному вигляді з'явилася лише у XVI столітті і тривалий час була інструментом простолюдинів.

Завдяки невеликим розмірам її легко було принести на святкові гуляння, на природу або карнавал, де під музику народ вдавався до земних радощів. В певний період часу така музика протиставлялася піднесеній церковній, виконуваній а капела або на органі.

Можливо, що саме чуттєве і чаклунське звучання цього інструменту також стало причиною його неоднозначної репутації.

Нагадаємо, найцікавіші факти про життя Данте Аліг'єрі.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, Луї Люмъер разом зі своїм братом Огюстом, увійшов в історію як винахідник кінематографа. 5 дивовижних фактів про винахідника.

Також портал "Знай.uа" писав, рецепт улюбленої страви Сальвадора Далі, який дарував натхнення.