Американським дослідникам з Університету Піттсбург вдалося встановити, що індіанці Південної Америки одомашнили альпака мінімум 1000 років назад. Про це повідомляють
Live Science.

Наголошується, доповідь про відкриття була представлена на щорічних зборах Американського геологічного союзу. Саме геологи допомогли археологам розкрити одну з таємниць стародавніх народів, які населяли територію сучасного Перу.

Мова йде про свійських тварин, зокрема, альпака - це парнокопитне з сімейства верблюжих. Вони і зараз широко використовується жителями Анд. Багато років вчені сперечалися про те, коли саме людина приручила альпаку. Більшість важали, що це саме інки.

Автори роботи вважають, що до приходу цивілізації інків у 1400 році популяція одомашнених альпака була вже дуже велика.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Щоб відповісти на це питання, дослідники вивчили осадові породи з кількох озер на південно-сході Перу. Вони виявили так звані стерини - свого роду хімічні "відбитки пальців". Ці сполуки утворюються в процесі травлення, коли в організмі розщеплюється холестерин.

"Такі стерини зустрічаються і у інших жуйних тварин, наприклад, у оленів, - говорить співавтор дослідження Томас Арнольд. - Однак важко повірити в те, що велика кількість оленів раптово об'єдналися і вирушили в конкретний регіон. Ми вважаємо, що це були одомашнені альпака".

Аналіз показав, що перші сліди присутності альпака поруч з людиною відносяться приблизно до 600 році нашої ери. У цей період часу в Андах панувала цивілізація уарі. Близько 1000 року відбувся значний стрибок - породах даного періоду кількість органічних слідів тварин різко зросла.

Нагадаємо, коли перші європейці побачили Айну то були шоковані, що чоловіки, що жінки помітно виділялися на тлі монголоїдних корейців, японців та інших народів Далекого Сходу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені Бингемтонського університету в США пояснили, як аборигенам острову Пасхи вдалося встановити на голові статуй моаї кам'яні капелюхи вага яких становить мйже 12 тонн.

Також "Знай.uа" писав, у Мексиці під пірамідою Місяця, яка знаходиться в місті Теотіуакан виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків.