Археологи на півдні Єгипту виявили рекордно величезне кладовище. Найбільше вчених порадувало те, що територія не була розграбована розкрадачами гробниць. На цьому місці поховані близько 50 сучасників Тутанхамона та інших фараонів 18 династії, на яку припадає пік могутності Єгипту і початок його занепаду. Про це повідомляє Міністерство з справах старожитностей Єгипту.

Нові розкопки, які вчені почали вести навесні цього року, принесли ще більш монументальне і цікаве відкриття - шведські єгиптологи знайшли під п'ятиметровим шаром піску і бруду поки найбільше кладовище Бехдета.

"Тут, схоже, були поховані як мінімум три покоління людей, що жили в епоху між правління Тутмоса II і Аменхотепа II. Нарахували щонайменше 60 індивідів, третина з яких була дітьми. Ми ніколи раніше не знаходили настільки велике поховання", – сказала Марія Нільссон, керівник шведської археологічної місії в Єгипті.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа аль-Вазірі зазначив, що розкрадачі гробниць намагалися проникнути в могильники, з-за чого вони були частково затоплені водою і засипані піском. При цьому велика частина кладовища не була розграбована.

Всередині кладовища збереглося відразу три кам'яних саркофага, останки кількох десятків стародавніх єгиптян, а також велика кількість прикрас, амулетів і різного поховального начиння.

Два саркофага були витягнуті з гробниці – всередині них вчені знайшли останки двох дівчаток, немовляти та дитини дошкільного віку.

Інші артефакти археологи будуть поступово витягувати в наступні місяці, відкачуючи воду і прибираючи пісок. Нільссон зазначила, що ці розкопки допоможуть з'ясувати, як жили спільноти в Стародавньому Єгипті за часів Нового Царства.

Нільссон і колеги вже кілька років проводять розкопки на території Гебель-ес-Сісіли, вивчаючи незаймані куточки Бехдета і інших поселень часів Тутанхамона і інших правителів часів Нового Царства. Рік тому їм вдалося знайти своєрідне "дитяче кладовище", де були поховані відразу чотири мумії дітей в віком від 4 до 9 років.

Зазначимо, поховально-храмовий комплекс в Гебель-ес-Сісіла був побудований на півдні Стародавнього Єгипту, поруч з містом Бехдет, столицею Південного Царства, за часів фараонів 18 династії Стародавнього Єгипту Тутанхамона і його предків, "фараонів-завойовників", що носили ім'я Тутмос.

Найвідоміші і цікаві з наукової точки зору сліди цієї ери були знайдені в двох точках сучасного Єгипту - околицях Луксора і Карнака, в знаменитій Долині Царів, і в містечку Гебель-ес-Сісіла, розташованому в кількох десятках кілометрів на північ від сучасної Асуанської греблі.

Нагадаємо, історію кішки в давньому Єгипті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", прадавній Египет був не тільки величний, але і романтичний. Закохані єгиптяни обмінювалися зізнаннями і вдавалися до високої поезії.

Також "Знай.uа" писав, від чого вмирали фараони стародавнього Єгипту.