В геномі сучасних європейців вченим вдалося виявити два стародавніх фрагмента ДНК, успадкованих від неандертальців. Як зазначають фахівці, вони відповідають за характерну особливість — видовжену форму черепа і, як наслідок, іншу форму мозку.

Схрещування з неандертальцями тисячі років тому призвело до того, що деякі з тих людей, які живуть сьогодні, мають довгасту форму мозку, стверджують вчені. Про це повідомляє газета Independent.

Округлий череп — характерна особливість предків сучасної людини. У інших стародавніх людей голова була довга і злегка плеската зверху.

Але оскільки неандертальці і наші предки дали численне потомство, 2% їх ДНК все ще міститься в геномі сучасної людини.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Раніше генетики довели, що спадщина неандертальців допомагає нам боротися з багатьма інфекціями.

Нинішнє дослідження було присвячено пошуку генів, які відповідають за видовжену форму черепа. Вчені проаналізували дані томографії 4500 європейців. Вони знайшли два стародавніх фрагмента, які містили гени, що впливають на розвиток мозку — UBR4 і PHLPP1, і це зрозуміло, враховуючи, що форма мозку і черепа взаємопов'язані.

"За попередніми дослідженнями, ми знаємо, що руйнування UBR4 і PHLPP1 негативно впливає на розвиток мозку, — пояснює Саймон Фішер з Інституту Макса Планка. — Ці гени, залучені в такі ключові функції, як навчання і координація рухів. Але наше дослідження не стосувалося пізнавальних здібностей самих неандертальців".

Обидва відділи мозку, в яких виявлені неандертальські фрагменти, беруть участь у ключових функціях, таких як навчання і координація рухів, але свідоцтв того, що вони якось впливають на когнітивні здібності сучасних людей, немає.

Нагадаємо, археологам вдалося виявити стародавній "олівець" — шматочок гематиту, який був оброблений 45-50 тисяч років тому. Артефакт знайшли в Денисовій печері.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фахівці заявляють, що Кам'яного століття, могли навмисне відрізати собі пальці під час певних релігійних ритуалів. До всього іншого, під час церемонії вони могли вживати психотропні речовини, які розширюють свідомість.

Також "Знай.uа" писав, учені з Великобританії провели масштабне дослідження, в результаті якого довели, що наш сон сильно відрізняється від сну древніх людей. Наукові фахівці розповіли, хто спить "солодше".