За дослідженнями істориків, найдревніша професія - зовсім не та, яку так прийнято називати. Вчені з Гарвардського університету прийшли до висновку, що першим професійним класом в історії людства були шамани.

Про це повідомляється в офіційному виданні університету The Harvard GazetteHarvard Gazette.

Як роз'яснив професор Манвір Сінгх, у багатьох культурах для того, щоб стати шаманом, необхідно пройти обряд ініціації (посвячення) або навчання, тобто отримати своєрідну "спеціальну освіту".

Саме це зробило діяльність шаманів професією.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

За словами дослідників, шаманів називали по-різному — знахарі, цілителі, лікарі, пророки, чаклуни, жерці і так далі. Однак люди, що використовують транс для спілкування з надприродним силами і впливають на реальний світ, були присутні в будь-якій культурі в будь-яку епоху.

"Шаманізм — це лише одна з численних культурних практик, які з'являються практично повсюдно, але при цьому мають дуже незвичайні риси... Це одна з найбільш фундаментальних загадок антропології. Враховуючи, як багато ми вже знаємо про людську психологію і суспільство, зараз найцікавіший час, щоб з'ясувати, чому людські колективи всюди так схожі один на одного", - підкреслює Сінгх.

Як стверджує професор Сінгх, шаманізм розвинувся на тлі віри в те, що невизначеність можна контролювати. Всі шамани впадають в особливий транс — тобто виявляють нетипову поведінку.

При цьому вони стверджують, що можуть викликати дощ, втілитися у тварин, лікувати хвороби. Саме тому, за словами вченого, у шаманів вірять. Люди впевнені, що така людина перетворюється на щось більше, в "надлюдину", і здатна взаємодіяти з надприродними силами.

Вчений зазначає, що така людина може добре робити каное, виготовляти лук і стріли або займатися якою-небудь іншою діяльністю, але суспільство в першу чергу вважає його професійним знахарем.

Нагадаємо, коли перші європейці побачили Айну то були шоковані, що чоловіки, що жінки помітно виділялися на тлі монголоїдних корейців, японців та інших народів Далекого Сходу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені Бингемтонського університету в США пояснили, як аборигенам острову Пасхи вдалося встановити на голові статуй моаї кам'яні капелюхи вага яких становить мйже 12 тонн.

Також "Знай.uа" писав, у Мексиці під пірамідою Місяця, яка знаходиться в місті Теотіуакан виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків.