Людству 300 тисяч років, люди пристосувалися їсти все і жити всюди, проте поведінка мало змінилося з первісних часів.

Вони навчилися харчуватися різноманітними ресурсами, в тому числі тими, які виловили з води.

Взяти, приміром, прикраси. Як первісні люди обвішувалися всякими черепашками, так і в багатьох сьогоднішніх культурах коштовності залишаються специфічними маркерами успіху.

Але мова не тільки про поведінку людини. Сама структура суспільства з його відмінностями в соціальних ролях окремих людей — все те, що почало формуватися ще в палеоліті — по багатьом своїм базовим характеристикам досі залишається незмінним.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Явно змінилася соціальна структура — звідси і поява первісного мистецтва.

За знайденими прикрасами, орнаментиці знарядь праці та предметів побуту ми бачимо, що мова йде не про соціальне розшарування, а саме про якісний соціальний ривок, масштаб якого наука ще слабо уявляє.

Вчені підкреслюють, спілкування — це запорука нашого успіху і виживання як виду. Але воно повинне бути різноманітним і різноплановим: всередині сім'ї, клану, племені або між більш великими спільнотами.

Причому, в комунікаціях між різними спільнотами величезну роль грає не тільки вербальна, але і невербальна мова. Це важливо для ідентифікації в системі координат "свій-чужий".

І зараз це постійно проявляється. Взяти хоча б, коли в морі зустрічаються кораблі під різними прапорами або в метро стикаються футбольні фанати з символікою конкуруючих клубів.

Як з'ясували недавні палеогенетичні дослідження, нашим предкам дуже допомогли вижити гени, отримані від неандертальців.

Отримані від неандертальців гени дали нашим предкам необхідний імунітет від невідомих хвороб і додаткові можливості для організму. Як знати, якщо б не це, змогли б вони так вдало пристосуватися до різних природно-кліматичних умов планети.

Однак, існує припущення, що саме від неандертальців ми успадкували алергію і шизофренію.

Серед успадкованих від неандертальців варіацій генів присутні асоційовані з рівнями вітаміну D і "поганого" холестерину, порушеннями харчової поведінки, об'ємом жирових відкладень, ревматоїдний артрит, шизофренією і реакцією на антипсихотичні препарати.

Механізми розвитку шизофренії поки до кінця незрозумілий, але відомо, що схильність до цієї хвороби часто передається у спадок.

Нагадаємо, археологам вдалося виявити стародавній "олівець" — шматочок гематиту, який був оброблений 45-50 тисяч років тому. Артефакт знайшли в Денисовій печері.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фахівці заявляють, що Кам'яного століття, могли навмисне відрізати собі пальці під час певних релігійних ритуалів. До всього іншого, під час церемонії вони могли вживати психотропні речовини, які розширюють свідомість.

Також "Знай.uа" писав, учені з Великобританії провели масштабне дослідження, в результаті якого довели, що наш сон сильно відрізняється від сну древніх людей. Наукові фахівці розповіли, хто спить "солодше".