Група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортэлс вивчили зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".

Унікальна мумія 13-річної дівчинки була виявлена в 1999 році на схилі вулкана Льюльяйльяко, що підноситься на 6739 метрів над рівнем моря на кордоні Аргентини і Чилі.

Дівчинка-підліток, яку принесли в жертву близько 500 років тому, всі минулі століття пролежала в льодах на вершині, що сприяло відмінному збереженню. Поруч з нею виявили заморожені тіла ще двох юних жертв: 5-річну дівчинку і 5-річного хлопчика.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Вже тоді археологи не сумнівалися, що дітей принесли в жертву. Про це свідчили і знаходяться поруч з ними артефакти: золото, срібло, одягу, миски з їжею і екстравагантний головний убір з білого пір'я невідомих птахів.

Проте подробиці цього жахливого ритуалу під назвою "капакоча" прояснилися лише нещодавно, після того, як вчені досліджували тіла дітей і зробили аналізи їх тканин.

Замість традиційного аналізу ДНК вчені вивчили білки в тканинах і встановили, що у зовні здорової дівчинки була бактеріальна легенева інфекція, що нагадує туберкульоз. Вперше інфекція виявлена у мумії.

Тіло п'ятирічного хлопчика також стали вивчати, а от дослідити останки п'ятирічної дівчинки вчені поки не вирішуються. Ймовірно, у неї колись потрапила блискавка, що може позначитися на точності результатів дослідження.

Історики припускають, що діти були обрані інками за їх красу (крім того, діти вважалися більш чистими істотами, ніж дорослі). Інки не так часто приносили дітей в жертву.

Ключову інформацію дало волосся. Вчені провели його аналіз і встановили, що приблизно за рік до жертвопринесення дівчинку почали напихати листям коки і поїти алкоголем. Листя коки збереглися навіть у роті мумії.

Також перед тим як принести дітей в жертву, протягом року їх годували кращими продуктами — маїсом і висушеним м'ясом лам, хоча до цього вони їли виключно селянську їжу, що складається з картоплі і овочів.

Найближчим часом учені збираються проаналізувати волосся мумій на предмет виявлення в них гормону стресу - кортизолу. Він накопичується у волоссі тих, хто відчуває страх.

Нагадаємо, вчені з Університету Джона Мура в Ліверпулі (Великобританія) реконструювали обличчя людини, яка жила в Ірландії понад 500 років тому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", під час розкопок, що проходили на території Південної Кореї дослідники знайшли древню могилу, в якій похована жінка з незвично витягнутим черепом.

Також "Знай.uа" писав, в районі Матария в Каїрі група археологів з місії Міністерства справах старожитностей Єгипту під час тривалих розкопок виявила кілька фрагментів древніх кам'яних плит з ієрогліфічними написами.