Італійські палеонтологи знайшли нові свідчення того, що великі динозаври з'явилися несподівано рано, проводячи розкопки на території села Сальтріо, розташованої неподалік від Мілана.

Відзначимо, що довгий час вчені вважали, що динозаври далеко не відразу стали гігантами – це сталося тільки в середині юрського періоду, близько 180-170 мільйонів років тому. До цього майбутні ящери, навідні жах, мали відносно невеликі габарити, поступаючись за розмірами і масою гігантським двоногим крокодилам і останнім звіроящерам Землі.

Однако нещодавно археологам вдалося виявити останки несподівано давніх зауропод, травоїдних чотирилапих гігантів, які досягли значних розмірів ще до початку юрської доби. Аналогічним чином, вони знайшли натяки на те, що і хижі динозаври могли з'явитися набагато раніше, ніж вважається сьогодні. Про це вчені опублікували статтю в журналі PeerJ.

"Цей скелет має безліч як примітивних, так і "просунутих" рис, які ріднять його з чотирилапими дилофозаврами, і з трьохлапими аллозаврами та іншими тетанурами. Схоже, що еволюційна "гонка озброєнь" між велетенськими хижаками і травоїдними ящерами почалася вже 200 мільйонів років тому", - заявив Симон Магануко (Simone Maganuco) з Музею природної історії Мілана (Італія).

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Скелет знайденого нового великого хижого динозавра дослідники назвали Saltriovenator zanellai на честь села Сальтріо і незвичайної історії його відкриття.

Як повідомив один з учених, який брав участь в дослідженні, останки потенційно найдавнішого двоногого хижого ящера Землі випадково знайшов Анджело Занелла.

Прогулюючись по схилах Альп на кордоні Італії та Швейцарії, він помітив кістки, що стирчать в стіні нещодавно побудованої мармурової каменоломні. Занелла зв'язався з науковцями музею, і вони разом почали думати над тим, як витягти його несподівану знахідку з порід, не зруйнувавши при цьому кістки.

На рішення цієї задачі в італійських палеонтологів пішло більше п'яти років, і тільки нещодавно їм вдалося відновити скелет цього ящера та всебічно його дослідити.

Вчені з'ясували, ящір був дуже молодий особиною, яка загинула у віці 24 років. При цьому Saltriovenator zanellai встиг набрати 1,3 тонни маси і витягнутися на сім метрів в довжину, і приблизно на три метри – у висоту. Іншими словами, він був гігантом не тільки за мірками свого часу, але й усього юрського періоду в цілому.

Новий вид виявився своєрідною "втраченою ланкою еволюції, об'єднуючим найдавніших динозаврів, так званих цератозавров і дилофозавров, а також тетануров — прямих предків птахів, тиранозаврів, аллозавров і всіх інших топ-хижаків мезозою.

Як відзначають вчені, подібне відкриття дозволяє майже віковий спір палеонтологів про те, як птахи і трипалі динозаври втратили два "зайвих" пальця і як саме це сталося. Зокрема, лапи Saltriovenator zanellai вказують на те, що найдовший палець птахів і хижих динозаврів був аналогом вказівного, а не середнього пальця, як вважали вчені раніше.

"Руки Saltriovenator zanellai допомогли нам розкрити історію еволюції хижих динозаврів. Тепер ми можемо точно сказати, що ці ящери поступово втратили мізинець і безіменний палець, отримавши трипалу кисть, що стала потім основою крила перших птахів", — укладає Андреа Кау (Andrea Cau), колега Магануко з університету Болоньї (Італія).

Нагадаємо, вчені знайшли найдавнішого смертоносного ящера нашої планети.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені знайшли дивного монстра в обладунках.

Також "Знай.uа" писав, 10 древніх істот, які все ще існують.