Посмішка – це найважливіший атрибут багатьох картин і скульптур. Одна з дивовижних емоцій людини втілилася в життя у вигляді шедеврів світового мистецтва, які заворожують людство донині.

Посмішка Нефертіті

У 1912 році при розкопках міста Ахетатона в Єгипті був виявлений цей бюст, який створили у середині XIV століття до нашої ери, під час так званої амарнської епохи в давньоєгипетському мистецтві, що співпала з правлінням Ехнатона і вирізнялася реалістичністю, аж до натуралізму.

Цей шедевр, створений в майстерні відомого скульптора тієї пори Тутмоса, як і ряд інших скульптур, став передвісником виникнення майже через тисячу років особливого явища в стародавньому мистецтві – архаїчної посмішки.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Кора - статуя дівчини

Архаїчна посмішка

Архаїчний період історії Стародавньої Греції тривав з VII до IV ст. до н. е. Статуї архаїки – це фігури юнаків і дівчат, молодих і сильних, і посмішки на їх обличчях – як свідчення торжества життя.

Куроси (чоловічі статуї) і кори (жіночі) зберігають цей вираз обличчя і в сюжетах полювання, поранення – що часом виглядає неприродньо.

Способи висікання фігури з каменю в Греції прийшли від скульпторів Стародавнього Єгипту, але якщо єгипетське мистецтво представляє область скоріше таємниць, ніж відкриттів, грецька архаїка дає сучасному світу куди більше певний посил – про всепереможну молодість, силу і красу.

Посмішка Пекче

Зображення Будди завжди усміхнені, така суть цієї релігії – гармонія з реальністю, безумовна прихильність до світу. Скульптури буквально випромінюють тепло.

Одним із знакових творів мистецтва в цьому сенсі визнаються скульптури Пекче, які були виявлені в Кореї і вважаються цінним пам'ятником стародавнього східного мистецтва.

Деякі дослідники приписують стиль фігур Пекче впливу південно-китайської культури держави Лян. Художники Пекче в свою чергу сильно вплинули на скульптурні традиції Японії, багато статуї японських майстрів створені на основі спадщини корейських попередників.

Готична посмішка

Один із головних соборів європейського католицизму славиться "усміхненими ангелами". Фасади собору прикрашені незліченною кількістю фігур ангелів, але два з них, що оточують Святого Нікеза, зображені усміхненими. Вирази осіб ангелів, можливо, покликані передати, що вони знають щось, що недоступно людському розуму.

Собор Нотр-Дам в місті Реймсі був побудований в XIII столітті, а церква на його місці існувала до того часу вже близько восьмисот років.

Статуї були створені приблизно в 1240 році, а прославилися після їх пошкодження при бомбардуванні в Першу світову війну.

Посмішка Відродження

Символом посмішки епохи Відродження традиційно вважається Джоконда да Вінчі.Однак у геніального творця, достатньо інших творів, зачаровують глядача загадковістю.

Ще один ангел, як ніби приховує за посмішкою знання про таємниці світобудови, зображений на картині "Мадонна в скелях".

Також Рафаель Санті зобразив на автопортреті посмішку, порівнянну з посмішкою Мони Лізи, яка змушує вдивлятися в обличчя людини на картині і бачити його мінливий, непостійний вираз.

Нагадаємо, у Леонардо да Вінчі виявили відхилення, яке багато що пояснює.

Як повідомляв портал "Знай.uа", одна з головних заслуг Майстра в області анатомії – це створення унікальних анатомічних малюнків, які й донині служать наочними посібниками в підручниках.

Також "Знай.uа" писав, рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі, який зробить з вас генія.