У всі часи дами прагнули бути наймоднішими і найгарнішими. І способи для цього, часом, були ну дуже дивними. Більшість чоловіків теж не відставали. Аристократи йшли на багато хитрощів і користувалися незліченною кількістю аксесуарів, які в ту пору здавалися справжнім атрибутом елегантності. Сьогодні, дивлячись на них, ми щиро дивуємося.

1. Брови з мишачих шкурок

В XVIII столітті існувала оригінальна мода на штучні брови. Дами збривали те, чим нагородила їх природа, і клеїли на місце брів... мишачі шкурки. При цьому їх розташовували високо на лобі — це надавало виразу обличчя комічний вигляд.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

2. Тютюноввий флакончик

У XIX столітті в Англії, у часи королеви Вікторії, цей аксесуар став неймовірно модним, як, втім, і багато інших китайських цікавинок.

Мініатюрний флакончик для зберігання нюхального тютюну. У його кришці закріплювалася маленька ложечка з слонової кістки, дерева або металу. Що цікаво, особливу цінність мали ті пляшечки, які були розписані зсередини.

Китайські майстри ретельно прикрашали цей предмет.

3. Мушки як "камуфляж"

Природні родимки в XVIII столітті приховували під товстим шаром пудри, а натомість на обличче кріпилися мушки. Їх виготовляли з чорного шовку, оксамиту або шкіри. Так панянки не тільки прагнули спокусити нареченого, а і замаскувати сліди хвороб: віспи, сифілісу та ін.

4. Маска від сонця

У XVI столітті аристократки носили чорні оксамитові маски, таким чином захищаючи обличчя від сонця. Найчастіше маску використовували у час подорожі.

5. "Очей коханої"

Заспокоїмо вас, очі були намальованими. Але, виглядало це не менш зловісно. Найчастіше це акварельні мініатюри на слоновій кістці, які були страшенно популярні у європейських дам і панів XVIII–XIX століть.

Очі коханих людей дивилися з брошок і кілець, медальйонів та внутрішньої сторони скриньок. Спершу їх метою було зберегти анонімність предмета зітхання, але пізніше стали замовляти "очні" портрети подружжя, дітей і інших близьких людей.

6. Прищіпки для спідниць

У 1846 році вперше з'явилися такі пристосування. Прищіпки кріпилися до довгих спідниць, захищали їх від бруду, а також полегшували пересування.

7. Кораблі у волоссі

Зачіски XVIII століття — це грандіозність, помпезність і феєрія. Найбільш стильні пані носили на голові опудала птахів, статуетки, цілі сади з квітами. Саме в цей період особливою популярністю користувалася зачіска "а-ля белль куль" з моделлю знаменитого французького фрегата.

Звичайно, з такими високими зачісками було дуже складно сидіти в кареті, і тоді придворний перукар королеви Марії Антуанетти Леонар придумав легкий складаний механізм: з його допомогою зачіску можна було зробити низькою, а потім знову високою.

8. Кульки для пухких щік

Наприкінці XVII століття з'явилася мода на кульки для щік, щоб вони виглядали пухленькими. Для цього використовували різні матеріали. Модниці при цьому шепелявили і плювалися слиною.

Нагадаємо, у рукавиць не тільки довга, але і дуже захоплююча історія, яка налічує багато тисяч років і торкнулася як єгипетських фараонів, так і європейських буржуа.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фата, що покриває голову нареченої на весільному торжестві — дуже давня традиція.

Також "Знай.uа" писав, хто і коли придумав каблук.