У Туреччині під час розкопок на місці древнього святилища в Зинкирлі групі археологів вдалося виявити кам'яний контейнер, на якому написано таємниче заклинання. Знахідку зробили в будівлі зруйнованого храму і їй, імовірно, більше 2800 років. Як повідомляє Live Science, текст виконаний на арамейській мові.

Вчені припускають, що в контейнері могли зберігати ліки або різні атрибути для виконання ритуалу.

У тексті описується істота, здатна виробляти вогонь. Перевести її назву можна як "пожирач".

Заклинання написала людина, яка практикувала магію. Його звали Рахім, син Шададана. Ймовірно, кров "пожирача" використовувалася для лікування хворої людини. Обидві частини магічного заклинання містили малюнки скорпіона і сороконіжка.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

"Текст супроводжується серією ілюстрацій різних істот, у тому числі таких, які виглядають як сороконіжка, скорпіон і риба. Ілюстрації виконані на обох сторонах контейнера", - описують знахідку вчені.

Кров "пожирача" використовувалася для лікування людини, яку "пожирає вогонь". Правда, неясно, чи давав маг кров пацієнту в складі зілля або кров'ю було обмазано тіло хворого.

Поряд з текстом дослідники виявили малюнок скорпіона. Виходячи з цього, вчені припускають, що "пожирач" — це скорпіон, а його "вогонь", це біль від його укусу.

Наголошується, що знахідка була зроблена ще в серпні 2017 року в невеликому будинку, в якому, імовірно, знаходився храм.

Нагадаємо, вчені розкрили криваве вбивство, що сталося 8000 років тому. Група польських археологів спільно з антропологами змогла розкрити загадку страшної загибелі людини, спалений череп і кістки якого були знайдені ще 50 років тому при розкопках в районі річки Нарев (Польща).

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники розповіли, що зробили древні інки з дівчинкою, перш ніж принести в жертву.

Також "Знай.uа" писав, археологи просвітили радаром фундамент легендарного замку Корвін в Трансільванії, де був ув'язнений Влад Цепеш (граф Дракула, і виявили сліди відразу декількох приміщень, про існування яких ніхто не здогадувався.