Мало хто знає, але раніше столиця України мала одне цікаве ноу-хау. Київ двічі зустрічав Новий рік: офіційно – 1 січня і "старий Новий рік" – 1 вересня. І те й інше свято проходило весело. Однак, без ялинки. Звичай двічі зустрічати Новий рік був виключно київським. Про це повідомляє портал Великий Київ.

Жителі старого Києва ніяк не пов'язували лісову красуню з офіційним Новим роком. Не дивно: у ті часи ялинка вважалася не новорічною, а різдвяною. Причому представники всіх християнських конфесій відзначали Різдво рівно за тиждень до Нового року – 25 грудня.

З ялинкою, як правило, прощалися незабаром після Різдва, і Новий рік більшість киян зустрічали вже без запаху хвої.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Через тиждень після головної події – Різдва – наступав Новий рік. В ті часи це було другорядне свято.

Відомо, що практика відзначати Новий рік 1 вересня припинилася ще в 1700 році за велінням Петра I. Але Київ – місто вперте, тут звичкам так просто не змінюють. Тому аж до кінця XIX століття – ремісники Подолу з власної ініціативи відзначали "старий Новий рік".

Ближче до вечора 1 вересня подільські жінки вирушали на Житній ринок, де посеред торгової площі встановлювали новорічне дерево – квітучий кущ чортополоху. Його прикрашали кольоровими стрічками, червоними яблуками, намистом, ягодами брусниці, а також свічками.

З настанням сутінків запалювали базарні ліхтарі і починалося жіноче застілля з помірною кількістю горілки та безліччю пісень.

Тим часом чоловіки збиралися в цехових будинках, причому кожен цех – шевці, кравці, ткачі, рибалки і так далі – мав власний будинок. Цеховики також наряджали кущ чортополоху, після чого сідали за стіл.

Цікаво, що спочатку кияни вітали один одного тільки з Різдвом – у новорічних листівках не потребували. Але вже до кінця XIX століття, коли Новий рік став завойовувати серця людей як самостійне свято, почалися і перші привітання з ним.

Наприклад, автору цих рядків доводилося бачити звичайну тодішню листівку з видом Києва, на лицьовій стороні якої, під зображенням пам'ятника Б. Хмельницькому, відправник від руки дописав: "З Новымъ годомъ!"

І лише на початку ХХ століття з'являлися спеціальні новорічні листівки. А масове поширення вони отримали незадовго до Першої світової війни.

Нагадаємо, ці різдвяні листівки з минулого зведуть вас з розуму.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ця колекція дивних ретро-листівок, випущених в 1950-1970-ті році, зламає ваш мозок.

Також "Знай.uа" писав, як 100 років тому кияни готувалися до Нового року.