Гірське озеро, яке знаходиться у віддаленому північно-західному районі Анд вже понад 500 років зберігає дивовижну таємницю. Лагуна Кондорів, розташована у північній провінції Перу Чачапоя, є однією з найважливіших в країні пам'яток культури інків. Про це повідомляє ВВС Україна.

1997 року в стрімкій скелі на березі озера археологи виявили мавзолей із сотнями мумій. Тепер вони зберігаються в музеї Леймебамба, розташованому неподалік.

Але, як припускають вчені, околишні джунглі можуть приховувати ще близько 17 поховань із тисячами інших мумій. Про них і досі мало що відомо, адже археологічні дослідження в цьому регіоні надзвичайно ускладнені.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За словами біоантрополога д-ра Соні Гільєн, яка є провідним експертом з мумій у Перу, розкопки в Лагуні Кондорів стали однією з найважливіших пам'яток культури інків у Південній Америці.

Річ у тім, що це - одне з лише двох відомих великих поховань інків, яке не знищили іспанські конкістадори.

Гільєн пояснила, що мумії Лагуни Кондорів, вочевидь, обіймали високі посади в суспільстві інків. Про це свідчить складний процес поховання та відсутність слідів важкої праці на кістках.

До того ж однією з причин, чому інки муміфікувала свою еліту, був зв'язок із громадою, який померлі правителі мали підтримувати й після своєї смерті.

"Ці мумії мають велике наукове значення - завдяки їм вчені вперше дізналися, як інки готували до загробного життя своїх правителів. Вони обробляли спеціальним чином шкіру, щоби вона збереглася, і витягували внутрішні органи через анус. Потім муміфіковані тіла загортали в тканину і оточували різними предметами побуту та дарунками, як-от горщики, пір'я, плетені кошики і кіпу", - пояснює дослідниця.

Як зазначає Гільєн, такі місця поховань, як Лагуна Кондорів, були важливими для інків, оскільки дозволяли їм встановлювати контроль над територію. Замінюючи ритуал поховання чачапоя на свій власний, муміфікацію, і спустошуючи священні місця, вони витісняли культуру завойованого народу.

Нагадаємо, від чого вмирали фараони стародавнього Єгипту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", донині археологи знаходять малюнки і скульптури найдавніших богів, і деякі артефакти виглядають жахливо страшно і здаються нереальними.

Також "Знай.uа" писав, історію кішки в давньому Єгипті.