Дослідники Мартін Світмен з Единбурзького університету та Алістером Кумбсу з Університету Кента не так давно буквально приголомшили відкриттям.

Як заявляють вчені, вже в кам'яному столітті люди досконально вивчили зоряне небо і зобразили не тільки зодіакальні сузір'я, але і метеорні потоки і навіть ефект, викликаний коливаннями земної осі. Також художники стародавності зафіксували падіння на Землю як мінімум двох великих метеоритів. Науковці поділилися своїми висновками в науковій статті, розміщеній на сайті arXiv.org, передає Golos.ua.

Як кажуть фахівці, все почалося з роботи виданої іншими авторами в 2012 році. У ній стверджувалося, що близько 13000 років тому, на початку пізньої дріасової епохи, на Землю впав великий метеорит, і тому на Землі відбулася помітна зміна клімату.

У роботі, що вийшла у 2017 році, Світмен у співавторстві з іншим вченим представив свою інтерпретацію зображень на камені з комплексу Гебеклі-Тепе в нинішньої Туреччини. Автори зробили висновок, що цей напис є своєрідним пам'ятником падіння згаданого метеорита. На таку думку їх навів, зокрема, дуже гарний збіг дати створення цього артефакту і часу катаклізму.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У новому дослідженні той же камінь під номером 43 став ключем до астрономічної головоломці. Автори прямо порівнюють його з Розеттским каменем, який, як відомо, допоміг розшифрувати єгипетські ієрогліфи завдяки тому, що один і той же текст був записаний на нього листом країни фараонів і на добре відомому історикам давньогрецькою мовою.

Вчені звернули увагу на взаємне розташування зображень на камені №43, камені № 18 та камені №2. На їхню думку, воно відтворює взаємне розташування дванадцяти сузір'їв тодішнього зодіаку, який дещо відрізнявся від нинішнього. Деякі були позначені так само, як і зараз.

Наприклад, сузір'я Скорпіона відповідає скорпіон, а сузір'я Вовка - вовк (або собака). Терезам відповідає зображення качки (або гусака), Діви - ведмедя, і т. д.

Ту ж систему зображення сузір'їв з допомогою тварин автори знаходять і в інших пам'ятках, в тому числі таких відомих, як Чатал-Хююк (7000 до н. е..), Ласко (15000 років до нашої ери) і Альтаміра (14000 років до нашої ери).

"Раннє печерне мистецтво показує, що люди досконально познайомилися з нічним небом протягом останньої льодовикової епохи. В інтелектуальному плані вони майже не відрізнялися від нас сьогоднішніх", - стверджує Світмен.

До того ж, вивчаючи деякі артефакти, дослідники прийшли до висновку, що вже в кам'яному віці люди знали про ефект рівнодення. Як ми тепер знаємо, воно викликане прецесією земної осі і повторюється з періодом близько 26 000 років.

Зазначимо, раніше відкриття перетворення рівнодення приписувалося давньогрецькому вченому Гіппарху.

Більш того, як вважають експерти, люди з такими точними знаннями в астрономії могли бути вмілими мореплавцями. Цей факт побічно підтверджується деякими даними про міграцію.

Нагадаємо, людство має походження від спільних предків, що існували більше 100-200 тис років тому.

Як повідомляв портал Знай.uа, у скельних породах провінції Гуйчжоу, що на південному заході Китаю, виявлені унікальні скам'янілості черепахи з відсутнім панциром.

Також портал Знай.uа писав, що вчені дослідили кілька малюнків і артефактів неандертальців і прийшли до висновку, що, швидше за все, саме вони навчили нас мистецтву.