26 грудня 1898 року у Французькій академії наук змінювалась доля всього людства. Подружжя розумних вчених П'єр і Марія Кюрі роблять сенсаційну заяву: винайдені, раніше невідомі світу, хімічні елементи - радій і полоній.

Кюрі пообіцяли представити своє творіння через деякий час. За словами світових вчених, це відкриття одне з найважливіших у 19 столітті.

Подружжю присудили Нобелівську премію з фізики "за вивчення явища радіоактивності, відкритого Анрі Беккерелем". Марія стає першою жінкою, що отримала головну наукову премію.

Якось Марія вивчаючи мінерали, що містять уран і торій помітила, що деякі сполуки випромінюють великий відсоток радіації і світяться в темряві зеленуватим сяйвом. Так Кюрі зважилися спробувати виділити новий елемент.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Щоб отримати 1 г чистого радію, потрібно переробити кілька вагонів уранової руди, витратити на досвід 100 вагонів вугілля, 100 цистерн води і 5 вагонів різних хімічних речовин. Руду надавала австрійська влада з району Чехії, який багатий ними. Працювали дослідники недалеко від будинку в своєму сараї.

Чотири роки Кюрі розмелювали, просівали, варили уранову породу, робили тисячі кристалізацій. З декількох тонн вихідного матеріалу виділили один дециграмм майже чистого хлориду радію. Визначили атомну вагу радію – 225.

Через роки після відкриття, з'являється мода на радіацію. Знахарі запустили на ринок "Тонік Кюрі для волосся від випадіння волосся та інші продукти з вмістом радіоактивних речовин - від зубної пасти, сіль для ванни, свічок і до шоколадних цукерок.

Але найбільшою популярністю користується косметика з радієм і торієм. У 1910 році радій оцінювався в 180 000 доларів за грам, що було еквівалентно 160 кілограмів золота. Він мав надзвичайно високу вартість, тому що його важко добувати.

Склодовська-Кюрі померла в 1934 році через важке захворювання крові. Чоловік загинув 28 роками раніше - його збив кінний екіпаж. Всі особисті речі Марії Склодовської-Кюрі зберігаються в особливих умовах і недоступні для простих відвідувачів.

Нагадаємо, ім'я однією з найрозумніших жінок початку XIX століття стало відомим лише через десятиліття після її смерті. Досі вона залишається в тіні своїх колег-чоловіків. Між тим, внесок Ади Лавлейс, уродженої Байрон, в розвиток програмування можна по праву вважати великим.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Марія Кюрі єдина жінка, яка отримала Нобелівську премію одразу в двох дисциплінах: хімії та фізики. Вона зробила безцінний внесок у науку.

Також "Знай.uа" писав, Мод Вагнер стала першою татуювальницею, зайнявши місце в "чоловічий" професії в XX столітті.