В Державному архіві Австрії зберігаються раритетні фото українок, виконані в 1890-му. Більшість жінок одягнені у святкові костюми. Ці знімки раніше не були опубліковані. Про це повідомляє Gazeta.ua.

Зображені на них жінки різного віку проживали в населених пунктах сучасної Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Жіночий український костюм має безліч варіантів. І це залежить не тільки від етнографічного регіону, але і від того факту, для якої події такий костюм шили.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Головною складовою жіночого вбрання є вишиванка, яку ще називають кошулею або сорочкою. Вона була трохи довша, якщо чоловіча вишиванка, і складалася з двох частин: нижня шилася з більш щільної тканини, ніж верхня.

На Закарпатті ці дві частини шилися окремо, тоді як в інших регіонах більш популярними були цілісні сорочки (укр. додільні), які вважалися святковими.

Поверх вишиванок жінки одягали жилетки або жупани.

Українські жінки носили три різновиди спідниць: запаска, дерга і плахта. Плахта являє собою елемент святкового жіночого костюма.

Шили її з картатої вовняної тканини, а потім вручну оздоблювали вовняними та шовковими нитками. Довжина плахти - 4 метри. У деяких регіонах зустрічалися плахти з шовку і парчі. По всій видимості, були вони тільки у дуже багатих жінок.

Невід'ємним елементом як чоловічого, так і жіночого гардеробу українців були пояси. Святкові пояси мали довжину 3-4 метри, і кілька разів обматувалися навколо талії.

Кінці пояси прикрашали китицями, які могли звисати до колін і навіть нижче. Наречену традиційно підперізували вишитим рушником.

Молоді дівчата традиційного носили вінок з живих та штучних квітів, прикрашений стрічками. Український вінок сьогодні відомий далеко за межами країни.

В повсякденному житті жінки практично не мали прикрас, але от в церкву або на яке-небудь свято вони прикрашали свою шию неймовірною кількістю бус і дукатів.

Часто про стан жінки або дівчини судили саме за її прикрасами. У неділю в церкву молоді дівчата одягали свої кращі вінки і намиста.

Нагадаємо, ці різдвяні листівки з минулого зведуть вас з розуму.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ця колекція дивних ретро-листівок, випущених в 1950-1970-ті році, зламає ваш мозок.

Також "Знай.uа" писав, як 100 років тому кияни готувалися до Нового року.