У Данкельдському кафедральному соборі, розташованому в центральній Шотландії, археологам вдалося, абсолютно випадково, виявити 12 скульптур, які, ймовірно, зображали святих.

Як припускають дослідники, вони були вирізані 600 років тому. Приблизною датою будівництва називається 1420 рік. Про це повідомляється в пресс-релізі і у блозі Historic Environment Scotland.

Відзначається, скульптури виявили під час робіт з консервації гробниці єпископа.

Вчені розповідають, скульптури вони були вирізані на гробниці, яку, мабуть, спорудили у відкритому просторі, а потім присунули до зовнішньої стіни будівлі, і скульптури не було видно.

Популярні новини зараз
Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Вчені помітили, що арка гробниці нещільно прилягає до стіни. Ретельне дослідження дозволило помітити на її поверхні кам'яні фігури. Одна з них була дуже схожа на скульптуру на зовнішній стіні, але була не так пошкоджена. Дослідникам вдалося зробити знімки високого розширення і вивчити скульптури зо допомогою фотограмметрії, це дозволило ближче розглянути різьблення.

Пізніше дослідники створили 3D-модель тієї скульптури, яка збереглася найкраще.

Вчені планують більш детально дослідити Данкельдський кафедральний собор, щоб вивчити його інші частини, які раніше ігнорувалися фахівцями.

Варто відзначити, Данкельдский кафедральний собор був побудований в 1260-1501 роках на місці монастиря, який існував тут у VI-VII століттях.

Відомо, що одним з єпископів Данкельда був Роберт де Кардені, який займав цей пост майже 40 років, з 1398/99 до 1437 року. За 17 років до смерті, близько 1420 року, Кардені спорудив для себе гробницю, яка спочатку перебувала в капелі святого Нініана (першого християнського єпископа, що з'явився в Шотландії) в нефі собору.

Пізніше, як вважають археологи, під час реставрації на початку XIX століття, гробницю розібрали і пересунули до зовнішньої стіни собору.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції. У повідомленні наголошується, що над дослідженням працювали представники Кентського і Единбурзького університетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Також "Знай.uа" писав, українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.