Похмурі витоки має історія стародавнього острова Піткерна. Вперше його знайшли європейці, тоді він був зовсім безлюдний.

Так в 1767 році на кораблі HMS Swallow Роберт Піткерн обійшов його і проставив в лоції помилкові координати, перемістивши острівець на 330 кілометрів від його дійсного розташування.

Саме тут розгорнулася дивна і сумна доля заколотників, які перетворили Піткерн в притулок піратів, який в один прекрасний день став цілою країною.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Другий раз ізольований острів відкрила група з дев'яти найбільш розшукуваних людей в Британській імперії, кровожерливі бунтівники з "Баунті". На чолі стояв лейтенант Крістіан Флетчер, той самий, що підбив матросів висадити капітана і лоялістів на невеликий баркас, а сам привів "Баунті" до невеличкого острівця.

Ступивши на Піткерн пірати і бунтівники спалили корабель. Рішення затопити єдине судно належало Флетчеру: новоспечений капітан чудово розумів, що заколотників за повернення в рідні краї чекає лише одна доля: танець з конопляною Моллі, як у той час називали шибеницю.

Проте, ще до своєї висадки на острів, Флетчер і команда прихопили з собою кількох таітян: 6 чоловіків, 11 жінок і 1 дівчинка, які повинні були стати основою майбутньої колонії.

Ця невелика група успішно розвивалася і зростала до самого 1808 року: коли на острів натрапили англійські капери, в живих залишався лише один бунтівник — Джон Адамс.

Земля острова була надзвичайно родючою, їжі було вдосталь, а хижаки практично були відсутні. Але в руках бунтівників цей шматочок раю перетворився в дикий хаос.

Надмірне вживання алкоголю призвело до вбивств. За кілька років загинули майже половина повстанців і чоловіків-таїтянців.

Джон Адамс спробував відновити мир і порядок на острові за допомогою старої корабельної біблії. На жаль, вічно п'яним англійцям не було діла до якогось там закону божого.

До 1800 році Адамс залишався єдиним чоловіком на острові. Він як міг намагався виховувати 19 дітей, що було не так-то просто з гаремом з 9 жінок. Але світ був остаточно відновлений, коли на острівець натрапив американський корабель.

Зрештою, за успішне підтримання нехай маленької, але все ж колонії, Адамс отримав повне прощення від Корони — що було просто нечувано для того часу, коли будь-які спроби заколоту на морі безумовно карали смертю.

До 1937 року населення острова Піткерн досягло планки 233 людини. Сьогодні тут живе всього лише півсотні людей, що робить острів самою маленькою колонією у світі.

Але це ще не кінець історії. Мабуть, у сучасних жителів Піткерна залишилися гени бунтівників. У 2004 році з'ясувалося, що майже половина чоловіків острова (включаючи мера) десятки років розбещували малолітніх дівчат.

Всі були відправлені в спеціальну в'язницю, побудовану на острові британським урядом. До 2010 року чоловіки вийшли на свободу і все почалося знову.

Нагадаємо, в далекі часи цей казковий острів облюбували грізні воїни Скандинавії. У підсумку, Фарери став справжньою обителлю для вікінгів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", автор досліджень "Роксолана: міфи і реалії" і "Листи Роксолани: любов і дипломатія", розповів, яким було життя в султанському гаремі.

Також "Знай.uа" писав, про історії тих, хто зумів встояти перед випробуванням самотності і вижити на безлюдному острові.