Золото - рідкісний і цінний метал не тільки на Землі, але і у всьому всесвіту. Висока вартість золота обумовлена його фізичними і хімічними властивостями.

Найбільш цінним є те, що золото найменш піддається впливу інших елементів таблиці Менделєєва (металів, газів, рідин) та їх з'єднань. Воно не іржавіє, не окислюється, не чорніє, "не боїться кислот і лугів. Завдяки цій інертності цей дорогоцінний метал з успіхом використовується в медицині, приладобудуванні та інших сферах.

Походження золота цікавить багатьох, адже неймовірної краси метал відомий людству настільки давно, що важко назвати конкретну дату.

Не так давно дослідники розкрили одну з найбільших таємниць нашої планети. Вони зрозуміли, звідки насправді взялося на Землі золото.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як з'ясували вчені з Корнуельського університету Америки дорогоцінний метал може з'являтися завдяки чорним дірам або зіткнення нейтронних зірок. Одночасно з золотом народжуються й інші важкі метали, такі як уран.

Загадка насправді далеко не проста, адже в надрах зірок не можуть утворюватися метали, важче заліза.

"Походження золота залишалося до кінця нез'ясованим, оскільки, на відміну від більш легких елементів, таких як вуглець або залізо, воно не може утворюватися безпосередньо всередині зірки", - зізнався один з дослідників центру Едо Бергер.

Практичного підтвердження поки отримати не вдалося, проте вченим відомо, що в результаті зіткнення зірок виробляється колосальну кількість важкої речовини.

Що стосується впливу чорних дірок, то тут теорія вчених свідчить, що чорна діра руйнуючи чужу зірку викидає в простір матерію, з якої через мільйони років з'являються важкі елементи.

Спочатку у Всесвіті існувало лише три елемента: водень, гелій та літій. Всі інші відомим нам по таблиці Менделєєва елементи – результати космічних процесів.

Також сьогодні вченими встановлено той факт, що практично все золото (і інші важкі елементи) на Землі - космічного походження. Золото, виявляється, потрапило на Землю в результаті астероїдного бомбардування, яка сталася у далекі часи після застигання кори нашої планети.

Практично всі важкі метали "потонули" в мантії Землі на ранньому етапі формування нашої планети, саме вони утворили тверде металеве ядро в центрі Землі.

Нагадаємо, хто і коли створив першу двоколісну техніку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", бензин пройшов довгий шлях від незатребуваного антисептичного засобу до рідини, без якої неможливо уявити життя людини.

Також "Знай.uа" писав, цікаві факти про дискові телефони.