В провінції Айдан, яка знаходиться на заході Туреччині при археологічних розкопках у візантійському замку Кадикалесі на заході Туреччини виявили сліди собак і кішок на цеглі та черепиці. Тварини залишили сліди близько 8 століть тому, повідомляє агентство Anadolu.

Наголошується, що розкопки на руїнах замку, історія якого нараховує близько 5000 років, проводять співробітники Егейського університету з Ізміра під керівництвом голови відділу візантійського мистецтва Зейнеп Мерджангез.

Знахідка за словами глави відділу візантійського мистецтва Егейського університету Зейнеп Мерджангез, є досить незвичайний — сліди домашніх тварин знаходять вкрай рідко.

"Сліди належать тваринам, які ходили по цим виробам, коли їх залишали сушитися. Їх середній вік налічує 800 років. Це доводить, що собаки і кішки вже тоді жили разом з людьми", - сказала Мерджангез.

Популярні новини зараз
Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Вчені стверджують, що дане відкриття дає зрозуміти: люди одомашнили звірів уже в 1200-х роках.

Археологи виявили при розкопках також багато черепів собак.

Відзначимо, не так давно археологи виявили десятки збережених слідів динозаврів. Так, 85 чітких слідів були знайдені на південному сході Великобританії в графстві Суссекс вздовж узбережжя протоки Ла-Манш біля скель біля Гастінгса. Вони мають розміри від 2 до 60 см в діаметрі.

Приголомшлива знахідка була описана, як "найрізноманітніша і детальна колекція" скам'янілих слідів різних видів стародавніх ящерів.

Наголошується, що відбитки лап динозаврів настільки добре збереглися, що можна легко розглянути дрібні деталі шкіри, луски і кігтів. Область, де були виявлені сліди, була, ймовірно, біля джерела води.

Нагадаємо, 10 древніх істот, які все ще існують. Ці види не розвиваються, а ніби застигають у своєму незмінному стані.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті, в некрополі Саккара під Каїром вчені виявили древні унікальні поховання. Археологи виявили десятки муміфікованих кішок, кобр і алігаторів, а також вперше в історії знайшли мумії жуків-скарабеїв.

Також "Знай.uа" писав, ці хвостаті приятелі з найдавніших часів допомагали людям полювати на мамонтів. Але з тих пір збереглися лише кілька видів найбільш рідкісних і найдавніших у світі порід. Їм буквально дивом вдалося вижити.