Виявляється, геніальність зовсім не є запорукою успішності. Іноді творцям не вдається завоювати любов світу за життя. Зараз до них ставляться з повагою і захопленням, але свій вік вони доживали нікому не потрібні і в боргах.

Франц Шуберт

Композитор, музика якого досі входять в число найбільш виконуваних класичних творів, на початку свого творчого шляху був простим вчителем.

А спроби професійно утвердитися давалися важко. Влаштуватися на посаду капельмейстера або опублікувати свої роботи також не увінчалися успіхом, і у віці 31 року Шуберт помер від черевного тифу.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Свій єдиний у житті публічний концерт він дав за кілька місяців до смерті. Після нього залишилася маса невиданих рукописів, і подальший розшук творчої спадщини великого композитора можна було порівняти з пошуками скарбів. Тільки через 70 років після його смерті було видано науково вивірене зібрання творів Франца Шуберта.

Оскар Уайльд

Блискучий і самовпевнений письменник, який підкорив наприкінці XIX століття не тільки Європу, а й Америку, не зумів справитися зі згубною пристрастю, яка в результаті зруйнувала всю його життя. Фатальна прихильність до молодого лорда Альфреду Дугласу мала найсумніші наслідки. Спочатку юнак просто витягував гроші на свої численні примхи і для вирішення проблем з шантажистами.

Потім Уайльд сам спровокував перший судовий розгляд на цю тему і виявився в результаті у в'язниці. Вийшов він звідти через два роки зломленим, які втратили родину і репутацію.

Решту життя він провів у добровільному вигнанні, існуючи на кошти колишньої дружини, знаменитий письменник помер у Франції, написавши перед смертю:

"Я не переживу XIX століття. Англійці не винесуть моєї подальшої присутності".

Вольфганг Амадей Моцарт

А ось геніальний композитор, став відомим ще будучи дитиною, до 25 років досяг піку своєї творчості і купався в успіху – його концерти і гонорари за видання творів приносили чималі гроші, він навчав безліч учнів і отримував доходи від опер.

Проте популярність і любов глядачів виявилася для Моцарта непостійною супутницею. Провалився у Відні "Дон Жуан", який підірвав фінансове благополуччя композитора, він втратив успіх у публіки. Хвороба дружини остаточно підірвала фінансове благополуччя. У результаті вже до 30 років Моцарт впав у депресію, і в 35 помер, не залишивши після себе нічого, крім геніальних творів.

Вінсент Ван Гог

Один з найбільш впізнаваних сьогодні художників, роботи якого справили величезний вплив на живопис XX століття, зовсім трохи не дожив до успіху. Все життя художник, який випередив свій час, страждав від нерозуміння публіки. Це викликало у нього депресію і розчарування, а в кінці творчого шляху його чекало психічне захворювання.

Незадовго до смерті Ван Гога його картини, виставлені в Брюсселі, викликали величезний інтерес у колег, з'явилася перша захоплена стаття про його творчість, але все це вже не викликав радості у важко хворого генія. Відразу після смерті його меморіальні виставки пройшли по всій Європі і заклали основу популярності.

Едгар Аллан По

В молодості великий письменник не користувався популярністю, і редакції відмовлялися публікувати його роботи. У 31 рік він все зумів продати свій перший збірник, але гроші до нього не дійшли, а родичі намагалися допомогти вижити.

Письменник працював у журналах, жив з дружиною і неповнолітньою майже не голодував всього кілька років. Його життя змінилося після того, як журнали закрилися, кохана померла і він не знайшов іншого виходу, як зануритися в пияцтво.

Восени 1949 Едгар По загинув при загадкових обставинах, а його розповіді стали популярними у всій Європі після того, як Бодлер перевів їх на французьку.

Нагадаємо, факти з життя великого скрипаля Нікколо Паганіні, про які мало хто знає.

Як повідомляв портал "Знай.uа", цих великих поетів спіткала гірка доля опинитися в любовному трикутнику.

Також "Знай.uа" писав, про шедеври Ван Гога з дивовижною долею.