Останки найдавніших істот допомогли вченим відтворити сцену битви між акулою кретоксиріною і літаючої рептилією птеранодоном. Більше 80 мільйонів років тому із запеклої битви переможцем вийшов тільки один представник свого виду. Про це повідомляє Live Science.

Так вчені розповіли про частини скелета пізньокрейдового птеранодона з зубом акули довжиною 24 міліметра в шийних хребцях. Можливо, птеранодон, який літав над морем, зіткнувся з акулою.

Скам'янілість із зубом виставлена на загальний огляд в Музеї природної історії округу Лос-Анджелес, але вона була знайдена в Канзасі. Вид птеранодона в цій знахідці невідомий, але, швидше за все, він жив від 86 до 83 мільйонів років тому. Це було велике тварина з розмахом крил близько 5 метрів в поперечнику.

Зуб належав акулі виду під назвою Cretoxyrhina mantelli, який зараз вимер. Акули цього виду могли вирости до 7 метрів, але, виходячи з розміру зуба, дослідники підрахували, що риба, яка вкусила птеранодона, була близько 2,5 м в довжину.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Схоже на те, що укус був смертельним для птеранодонта і в жорсткій сутичці перемогла акула.

"У нас є прямий доказ того, що акула великого розміру з'їла шматок великий літаючі рептилії понад 80 мільйонів років тому. Це досить круто", - сказав співавтор дослідження Майкл Хабіб, палеонтолог з Медичної школи Кеку Університету Південної Каліфорнії.

На думку авторів роботи, птеранодони вміли сідати на воду і злітати з неї. У той же час, на думку фахівців, на поверхні води вони були досить незграбні, і зліт займав у них багато часу.

Можливо, їх повільність і стала фатальною. Акула могла зловити таку здобич, але при цьому сама риба повинна була бути дуже швидкою.

"Вивчення поведінки цих тварин важливо для розуміння життя на Землі протягом довгого часу: приміром, тепер ми знаємо, що акули полювали на літаючих тварин ще 80 мільйонів років тому", — підкреслив Майкл Хабіб.

Проте фахівці не виключають, що акула могла просто знайти плаваючий труп птеранодона.

У будь-якому разі, подібна скам'янілість - це рідкісний запис про зіткнення моря і неба в часи динозаврів.

Нагадаємо, 10 древніх істот, які все ще існують. Ці види не розвиваються, а ніби застигають у своєму незмінному стані.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті, в некрополі Саккара під Каїром вчені виявили древні унікальні поховання. Археологи виявили десятки муміфікованих кішок, кобр і алігаторів, а також вперше в історії знайшли мумії жуків-скарабеїв.

Також "Знай.uа" писав, ці хвостаті приятелі з найдавніших часів допомагали людям полювати на мамонтів. Але з тих пір збереглися лише кілька видів найбільш рідкісних і найдавніших у світі порід. Їм буквально дивом вдалося вижити.