Археологи з Польщі та США натрапили в Єгипті на 2300-річний форт, який захищав стародавній порт Береніс і був потрібен для перевезення слонів.

Захисну споруду було побудовано за часів правління династії Птолемеїв, нащадків одного з генералів Олександра Македонського, повідомляє Live Science.

На південній стороні північної оборонної стіни, на древньрму звалищі, археологи виявили теракотові статуетки, монети і шматок черепа слона.

Історичні записи свідчать, що Береніс був частиною ланцюжка портів, побудованих уздовж Червоного моря, щоб допомогти забезпечувати військовими слонами армії Птолемеїв.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У 2014 році генетичне дослідження показало, що Птолемеї, ймовірно, імпортували своїх слонів з Еритреї в Східній Африці. Череп слона підтверджує це припущення.

"Подвійна лінія стін захищала західну частину фортеці, в той час як однієї лінії було достатньо для укріплень на сході і півночі. Квадратні башти були побудовані по кутах і в стратегічних місцях, де з'єднувалися ділянки стін", - зазначили археологи Марек Возняк і Джоанна Радковська.

Західна частина форту, що складається з подвійних стін, звернена всередину країни, що говорить про те, що захисники були особливо занепокоєні нападом з цього напрямку, впевнені представники Польського центру середземноморської археології у Варшавському університеті.

Найбільша і найбільш укріплена частина фортеці Береніс собою комплекс довжиною близько 160 метрів і шириною 80 метрів, який складається з трьох великих внутрішніх дворів і декількох пов'язаних з ними споруд, що утворюють замкнутий укріплений комплекс з майстерень і магазинів. Найбільш вражаючим аспектом фортеці є її архітектура, сказав Марек Возняк, який окремо наголосив в інтерв'ю, що "добре виконана монументальна архітектура, покрита і захищена пісками, воістину дивовижна".

У воротах фортеці археологи також виявили вирубаний в скелі колодязь і ряд стоків і басейнів, які збирали, зберігали і розподіляли як грунтові, так і дощові води. Два найбільших басейни, можливо, мали загальну місткість понад 17 000 літрів. Факт збору дощової води передбачає, що в Береніс був більш вологий клімат, ніж зараз.

Нагадаємо, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Також "Знай.uа" писав, історію старовинних замків України, про яких мало хто знає.