Як відомо, пустеля Сахара здавна є одним з найсуворіших місць на Землі, однак це не завжди було так. Археологи виявили там наскальні малюнки і скам'янілості, які показують, що колись Сахара була зеленим районом, де процвітали людські поселення, а також була різноманітна флора і фауна. Про це повідомляє NakedScience.

Співробітники Массачусетського технологічного інституту проаналізували пил, що осів біля узбережжя Західної Африки за останні 240 тисяч років, і прийшли до висновку, що Цукру і Північна Африка в цілому змінюють вологий клімат на сухий кожні 20 тисяч років.

Як стверджують вчені, цей кліматичний маятник залежить від зміни осі Землі, коли планета обертається навколо Сонця, що, в свою чергу, впливає на розподіл сонячного світла між сезонами. Так, кожні 20 тисяч років наша планета переходить від більшої кількості сонячного світла влітку до більш маленької.

У той же час у Північній Африці велика кількість сонячного випромінювання збільшує мусонну активність регіону, через що клімат знаменитої пустелі стає більш вологим і зеленіє.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Коли ж кількість сонячного світла зменшується, мусонна активність слабшає, що призводить до посушливого і суворого клімату, який людство може спостерігати прямо зараз.

Нагадаємо, що археологи з Польщі та США натрапили в Єгипті на 2300-річний форт, який захищав стародавній порт Береніс і був потрібен для перевезення слонів. Захисну споруду було побудовано за часів правління династії Птолемеїв.

Як повідомляв портал Знай.uа, заяву про призначення знаменитих геогліфів на плато Наска в Перу зважилися зробити археологи з Канади. Як вважають дослідники, малюнки на плато виконували роль придорожніх храмів, призначених для вознесіння молитов подорожніми.

Також портал Знай.uа писав, що останки найдавніших істот допомогли вченим відтворити сцену битви між акулою кретоксириною і літаючою рептилією птеранодоном. Понад 80 мільйонів років тому з битви переможцем вийшов тільки один представник свого виду.