Втрачені підводні міста і замки є популярним мотивом у фольклорі в усьому світі. Як правило, це всього лише легенди, але турецьким вченим, які працювали разом з незалежною командою дайверів, пощастило знайти будівлю з легенд на озері Ван.

Археологи з Університету Ван Юзюнци Їл виявили стародавній замок на дні одного з найбільших в світі озера Близького Сходу. Замок налічує 3000 років, він розташований на самому дні глибокого озера. Проте, не дивлячись на це зміг зберегтися в прекрасному стані.

У пошуках, допомагала дослідникам незалежна команда водолазів. Таким чином, глава дайвінг-команди Тахсін Цейлан, шукаючи в глибинах озера монстра, знайшов замок.

"Ходили чутки, що під водою може бути щось цікаве, але більшість археологів і музейних службовців запевняли нас, що ми нічого не знайдемо", — сказав глава дайвінг-команди.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Довжина замку сягає 1 кілометра, а стіни споруди мають висоту 3-4 метра. Експерти вважають, що знахідка належить до Залізної доби втраченої цивілізації Урарту, яку ще називають Королівством Вана.

Певно, що фортеця була побудована в часи Урартского царства, що існувало в регіоні в XIII - VIII ст. до н. е. В певний момент рівень води в озері став підвищуватися і люди, які жили на березі, покинули замок.

Таким чином, на відміну від більшості інших укріплень, він не був пошкоджений в результаті бойових дій, більше того - лужні води озера навіть сприяли його збереження.

Археологи тільки почали роботи над замком і поки не можуть вказати його точні розміри.

Однак, згодом він піднявся і затопив частину міста. Інша незатопленная частина добре відома археологам, вона знаходиться вище нинішньої берегову лінію і є предметом археологічного вивчення.

"Багато цивілізацій розташовувалися навколо озера Ван. Вони називали озеро "верхнім морем" і вважали, що в ньому є багато таємничих речей. Тому ми працюємо над розкриттям секретів озера", — сказав один з дослідників.

Підводні археологічні роботи в озері йдуть вже 10 років і принесли чимало відкриттів. Дослідники знайшли сталактити, рідкісні копалини, корали і сталагміти довжиною 10 метрів. Однак розкопки замку стали головним досягненням експедиції.

Відзначимо, історія держави Урарту відома нам по клинописним табличкам, виявленим в 1827 році молодим археологом Фрідріхом Шульцем. Незабаром були відкриті асирійський місто Ніневія, палац царя Саргона II в Хорсабаде, а також знаменита бібліотека Ашурбаніпала. Ці події призвели до досить швидкої розшифровці клинописних джерел і отримання інформації про історію стародавнього держави.

Нагадаємо, вчені натрапили на незаймані будови таємничої цивілізації.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені відкрили величезну стародавню піраміду світу, її габарити шокують.

Також "Знай.uа" писав, дослідники Китаю повідали світу про неймовірну знахідку. За їх словами, в озері Фушиан Ху були знайдені будови далекого минулого.