Національний археологічний музей Іспанії оприлюднив сенсаційні результати сканування давньоєгипетської мумії, відправленої на експертизу ще в 2016 році. Про це повідомляє El Pais.

Відомо, що дослідники відправили чотири експоната на сканування. Було прийнято рішення вилучити мумій на 15 годин, щоб відвідувачі не помітили пропажу з музейної колекції. Давніх покійників перевіряли тими ж приладами, які медики використовують для діагностики пацієнтів.

І лише через два роки музей оприлюднив результати експертизи.

З'ясувалося, що однією з мумій, яка була покрита дорогоцінними каменями, був священик Неспамеду, особистий окуліст фараона Птолемея II і, можливо, також Птолемея III.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Птолемей II

Птолемей III

Завдяки результатам томографії встановлено, що Неспамеду був священиком, який жив між 300 р. до н. е. і 200 р. до н. е. і працював у клініці Імхотепа-Асклепія в Серапеумі Саккари (Мемфіс) або в Олександрії.

Неспамеду був високопоставленим чиновником, у якого було достатньо грошей, щоб підготувати своє тіло до подорожі в загробне життя.

Мумія була загорнута в бинти, між ними були вкладені амулети і зображення богинь Ісіди і Нефтіди, а також Очі Гора і бога Тота. Це символічно, так як згідно міфології, бог Гір втратив око і вилікував його Тот. Він же вважався покровителем окулістів.

Ще в 1925 році мумію придбав вчений Ігнасіо Бауер, перебуваючи в Каїрі. Передбачалося, що вона належала жінці.

Нагадаємо, на півдні Єгипту при розкопках археологам вдалося виявити скелет вагітної жінки, який добре зберігся. За словами дослідників, захороненню приблизно 3700 років і, ймовірно, знахідка може пролити світло на історію народжуваності і виживання в стародавньому світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", донині археологи знаходять малюнки і скульптури найдавніших богів, і деякі артефакти виглядають жахливо страшно і здаються нереальними.

Також "Знай.uа" писав, у Помпеях розгадано далеко не все і древньому місту є чим порадувати не лише археологів, а й світову громадськість. Так в руїнах Помпеї археологам вдалося виявити двотисячолітню фреску, на якій зображена сцена злягання.