Міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 151-ї мумії з археологічного району Абусире ель-Мелек. Ця територія розташована вздовж Нілу в Середньому Єгипті. У дослідженні беруть участь мумії віком 1400 років до н. е. – 400 років н. е..

Як виявилося, ДНК сучасних жителів Єгипту більше збігається з геномом африканців, які живуть на південь від Сахари, ніж з муміями.

Автор дослідження Йоханнес Крауз, директор Інституту науки про людину Товариства Макса Планка (Німеччина) розповів, що генетичні дослідження древніх єгипетських мумій – досить рідкісне явище, оскільки є ряд проблем, як жаркий клімат, високий рівень вологості в гробницях, хімічні речовини, використані для муміфікації, які руйнують ДНК.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Успіх цієї команди вчених у видобутку і аналізі ДНК у мумій - це прорив, який відкриває двері для подальшого вивчення муміфікованих останків, щоб краще зрозуміти історію розселення людей в Єгипті.

Мета дослідників полягала в тому, щоб з'ясувати, постраждали стародавні єгипетські народи на генетичному рівні через вторгнення ззовні і іноземне панування.

Стародавній Єгипет зберігає ще чимало таємниць, проте вчені всього світу роблять все можливе, щоб їх розгадати. Увагу сучасних істориків буквально прикута саме до єгипетських мумій, адже хто знає, які ще загадки можуть приховувати ці добре збережені мерці.

Так приміром, раніше в надії дізнатися, від чого помер дві тисячі років тому житель стародавнього Єгипту, медики лікарні Краус провели комп'ютерну томографію. Мумія зберігалася в Публічній бібліотеці Казеновия, штат Нью-Йорк, США.

У мумії довга і багата історія. До 2006 року вчені припускали, що перед ними єгипетська принцеса, потім цю версію спростували. Крім статі і соціальної приналежності дослідників також завжди цікавили багато інших деталей, зокрема причина смерті.

Зараз медики нью-йоркській лікарні Крауса застосували повну комп'ютерну томографію для вивчення дивного "пацієнта".

Нагадаємо, Розалія Ломбардо – маля з янгольським личком, яка зачаровує своєю красою, навіть будучи мумією.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортелс вивчила зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".

Також "Знай.uа" писав, у 1997 році в прямовисній скелі на березі озера археологи виявили мавзолей з сотнями мумій. Тепер вони зберігаються в музеї Леймебамба, розташованому неподалік.