Група археологів в іспанському місті Аїн біля Валенсії виявила меч епохи середньовіччя, який чудово зберігся, незважаючи на свій солідний вік.

Як повідомляють дослідники, знахідку вдалося зробити під час консервації руїн замку Бена.

Зброя в довжину сягає 94 см. Вивчивши зброю і археологічний контекст знахідки, вчені прийшли до висновку, що його використовували в XIV столітті. При цьому меч забезпечений гардой, ширина якої становить 13 сантиметрів, а також кулястим навершям рукояті. На ній можна побачити дві заклепки, зроблені з бронзи.

Жителі міста дали мечу власне ім'я - Еспадана, від іспанського espada - меч.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Замок Бена був зведений в період арабського панування. У середині XIII століття його завоював арагонський король Хайме I.

Історики стверджують, що своєю архітектурою замок зобов'язаний капризу графині Ісабель Марії Сечен'ї, яка була родом з Центральної Європи. Вона наказала побудувати Замок Бендинат в архітектурному стилі стародавньої Пруссії і Австрії.

Тим не менш населення Аїна залишалося переважно мусульманським. Мешканці міста зберігали свої традиції та спосіб життя аж до початку XVI століття, коли король Фердинанд і королева Ізабелли звеліли всім мусульманам Кастилії і Арагона або хреститися, або виїхати з країни.

У XIV столітті Бенали став місцем запеклих боїв у час так званої "Війни двох Педро" прикордонного конфлікту між Педро Кастильским і Педро IV Арагонським. У підсумку велика частина замку виявилася зруйнована. Від замка Бенали в наші дні збереглося кілька ділянок стін, нижні яруси однієї з веж, а також внутрішній розвідний міст над ровом. Два роки тому тут розпочалися археологічні розкопки.

Нагадаємо, археологи, які проводять розкопки, в провінції Анталія (Туреччина) повідомили про сенсаційну знахідку. За словами турецьких дослідників, їм вдалося виявити меч вікінга.

Як повідомляв портал "Знай.uа", цікаву знахідку широкої громадськості показав завідувач археологічного музею УжНУ Володимир Мойжес. Нею виявилася кельтська бронзова статуетка невідомого "ідола", яка була знайдена біля села Мала Бийгань на Берегівщині.

Також "Знай.uа" писав, археологи з Техаського університету A & M (США) знайшли наконечники списів, вік яких складає більше 15 тисяч років.