Історія пам'ятає багато варварських практик у медицині, але лоботомія - найстрашніша. Фотограф Vintage Everyday показав дивні і незвичайні фото. На них зображені люди до і після складної операції - лоботомії. Про це повідомляє cameralabs.org.

Лоботомія, або лейкотомія — це операція, при якій одна з часток головного мозку відокремлюється від інших областей, або вирізається зовсім. Вважалося, що така практика дозволяє лікувати шизофренію.

Дивлячись на фотографії Vintage Everyday, багатьом пацієнтам після лоботомії стало краще, вони мають вигляд задоволених і соціально адаптованих осіб.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Ліворуч на знімках люди нейрохірургічної процедури, а праворуч - після.

Метод був розроблений португальським нейрохірургом Эгашом Монішем в 1935 році, а пробна лоботомія відбулася в 1936 році під його керівництвом.

Після першої сотні операцій Моніш провів спостереження за пацієнтами і зробив суб'єктивний висновок про успіх своєї розробки: хворі заспокоюються і стають дивовижно покірними.

Багато сучасників Моніша писали про те, що фактичний результат такої операції — це деградація особистості.

Вперше лоботомію людині провели в 1890 роках. Приблизно через півстоліття її розхвалювали як прекрасний засіб від психічних захворювань і широко застосовували майже у всьому світі.

У 1940 року нею лікували приблизно 40 тис. пацієнтів у США і близько 10 тис. в Західній Європі.

Наслідком такого втручання – довічний вегетативний стан.

Вони не виявляли колишнього збудження, і догляд за ними вимагав набагато меншої кількості персоналу. Деяких після операції могли відпускати додому.

Так вирішувалися проблеми з переповненням психіатричних установ і збільшенням вартості догляду за хворими, серед яких були солдати, що воювали у Другій світовій війні.

Після лоботомії людина починала вести себе по-іншому.

Перші кілька тижнів у поведінці пацієнтів наступало значне поліпшення або, швидше, зміна порівняно з тим станом, за якого їх почали лікувати.

Чоловік, у якого була депресія, міг починати виявляти ознаки радості.

Хворий шизофренією переставав проявляти її ознаки і починав вести себе нормально.

Але потім найчастіше наступали наслідки: відкат до колишніх розладів або розвиток нових, ще більш серйозних розладів.

Часто після лоботомії людина покінчувала життя самогубством.

З 1950-х такий вид операцій заборонили практично у всіх країнах, але з'явився аналог - хімічна лоботомія.

Нагадаємо, що робили в Середньовіччі з душевнохворими.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці шалені поради зруйнували щастя не однієї майбутньої мами. 7 диких порад для вагітних, від яких кров холоне в жилах.

Також "Знай.uа" писав, стародавні греки лікували жінок.