Вчені всього світу намагаються розгадати таємниці минулого. Деякі творці минулих століть дивують своєю майстерністю навіть сучасників. На щастя, нові технології дозволяють розкрити деякі загадки.

Так відомо про те, що легендарний художник Рембрандт вдавався до прийому імпасто, проте раніше дослідники вважали, що технічно це було неможливо.

Суть імпасто полягає в нанесенні фарби певного складу на полотно в такій кількості, щоб досягти максимального 3D-ефекту. Цей спосіб використовувався й іншими художниками, але в більш пізній час.

Зроблене співробітниками Делфтського технологічного університету відкриття важливе, в першу чергу, для створення механізму захисту та реставрації картин. Крім того, це може змінити деякі історичні факти про життя художника, що також не мало важливо.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Для того, щоб зрозуміти, як Рембрандту вдалося випередити час, учені намагалися з'ясувати, що входило до складу фарб художника, коли він створював свої 3D-картини.

Як з'ясували історики, на голландському ринку 17 століття можна було роздобути тільки білий свинцевий пігмент та органічні речовини, чого було недостатньо для ефекту, який виникає при імпасто.

Використавши технологію європейського синхротрона вченим все ж таки вдалося з'ясувати секретний інгредієнт.

Портрети Мартіна Солманса і його дружини Опьен Коппіт

Як виявилося, таємниця крилася в окисі свинцю, який перетворює фарби у маслянисту субстанцію, що підходить для імпасто, запевняють вчені.

Зразки були взяті тільки з трьох легендарних картин: портрет Мартіна Солманса, Беер-Шеви й Сюзанни, тому вчені не беруться стверджувати, що цей рецепт фарб був єдиним у Рембрандта, і продовжать вивчати й інші шедеври художника.

Зазначимо, Рембрандт Харменс ван Рейн – відомий живописець, офортист і рисувальник "Золотого століття". Загальне визнання і слава, різке падіння і злидні – так можна охарактеризувати біографію великого генія мистецтва. Рембрандт прагнув через портрети передати душу людини, про більшість творів художника, овіяних таємницею, досі ходять чутки і здогади.

Нагадаємо, вчені з Рочестерського університету в США вивчили картини Клода Моне і стверджують: родоначальник імпресіонізму створив полотна, які "маніпулюють глядацьким сприйняттям".

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з'ясували, куди насправді дивиться героїня знаменитої картини да Вінчі.

Також "Знай.uа" писав, як Катерина Білокур вразила світ "наївним мистецтвом", у її талант закохався навіть прискіпливий Пабло Пікассо.