Група археологів, яка проводила розкопки у місті Давида виявила так званий "будинок Ахиеля" невелику туалетну кімнату, в ній знаходилося масивне сидіння з вапняку, під яким була викопана зливна яма.

На перший погляд, така делікатна знахідка свідчить про високо розвинуту культуру, але до всього іншого, знайдений унітаз "розповів і про хвороби і трагедії мешканців Єрусалиму.

"Будинок Ахиэля" стояв на підставі будівлі кінця Х столітті до н. е. Він здобув свою назву по імені, зазначеного в остраконі (глиняному осколку), знайденому всередині будівлі.

У центрі ділянки був відкритий внутрішній двір, в якому тримали худобу, домашню птицю, проводили господарські роботи. Чотири кімнати знаходилися під дахом.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

В домі існувало підвальне приміщення для зберігання продуктів, а плоский дах являла собою місце для огляду і відпочинку. Також існувала прибудова другого поверху, на яку можна було піднятися по зовнішніх кам'яних сходах, залишки яких виявили археологи.

Поруч з будинком знайшли сильно обгоріле приміщення, де знаходилися залишки обвуглених дерев'яних, майстерно оброблених меблів, уламки предметів зі слонової кістки, дорогий керамічний посуд, привезений з інших країн, і навіть кістки риб, що водилися в Червоному морі. Очевидно, тут проживали знатні люди.

Трохи нижче були виявлені залишки приміщення, яке стало відомо завдяки 48 Булл, знайдених там. Деякі глиняні відбитки носять імена людей, що згадуються в Писанні, наприклад Гемаріягу, сина Шафана з книги пророка Єремії.

Всі ці будівлі, включаючи "Будинок Ахиэля", були знищені під час вавилонського навали на кінцевому етапі існування Першого Храму.

Археологи ретельно досліджували вигрібну яму, залишки екскрементів і дали детальну і моторошну картину обложеного Єрусалима. Мешканці "Будинку Ахиэля" під час облоги харчувалися дикими рослинами, які ростуть у межах невеликого простору. Не було ніякої можливості вийти за межі міської стіни, щоб знайти свіжі продукти.

Дослідники виявили в залишках калу сліди кишкових глистів, стрічкових черв'яків, якими єрусалимці заразилися при вживанні в їжу сирого м'яса овець і биків.

Швидше за все, збожеволілі від голоду люди накидалися на вцілілих тварин, в поспіху пожираючи їх м'ясо, порушуючи заборону. Можливо, що вже не було дров для приготування їжі, так як дерева використовували для будівництва укріплень, виготовлення луків і стріл.

Зазначимо, письмо повідомляє про випадок за часів царя Саула, коли народ Ізраїлю їв сире м'ясо з кров'ю, що було категорично заборонено: "І кинувся народ на здобич, і брали овець, волів і телят, і закололи на землі, і їв народ із кров'ю" (1-Цар. 14:32).

Нагадаємо, в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Як повідомляв портал "Знай.uа", національний парк Бейт Шеан, що в Ізраїлі, включає в себе археологічний парк стародавнього міста Скифополис. Саме там, жінці, що вийшла просто прогулятися, вдалося знайти неймовірну археологічну знахідку.

Також "Знай.uа" писав, у Данкельдському кафедральному соборі, розташованому в центральній Шотландії, археологам вдалося, абсолютно випадково, виявити 12 скульптур, які ймовірно, зображали святих.