Співробітники історико-культурного заповідника "Більськ" діляться фотографіями та історіями артефактів, знайдених на Полтавщині.Про це Історико-культурний заповідник "Більськ" повідомили на сторінці в Фейсбук.

Дослідження проводить група археологів Інституту археології Національної академії наук України у рамках проекту "Пошук заміського палацу княгині Ольги та місця поховання князів Бориса і Гліба — перших мучеників Східної Європи", який здійснюється за підтримки центру культури та історії Древньої Русі "Парк Київська Русь" та Вишгородського історико-культурного заповідника.

Археологи виклали фото стародавньої сільнички, яка була знайдена в Більску, в кургані в 2001 році.

Солонка знайдена надбита, зі слідами подвійної реставрації, майже посеред склепу, на підлозі. Лак чорний, густий, блискучий, їм покрита вся поверхня сільнички, крім кільця основи піддону. Солонка двічі реставрована у давнину, ймовірно, з-за високої цінності таких судин.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

"Це невелика посудинка з округлими стінками на невисокому слабо профільованому піддоні. Краю вінця загнуті всередину, дно прикрашене штампованим візерунком - чотирма концентричними колами з 11-ю відбитками пальметок. Лак чорний, густий, блискучий, їм покрита вся поверхня сільнички, крім кільця основи піддону", - сказано в повідомленні.

Також, як розповідають науковці, висота посудинки - 2,8 см, піддона - 0,6 див. Діаметри: вінець - 8,8 см; тулуба - 9,3 см; основи корпусу - 6,1 см; піддони - 6,4 див.

Аналогічні сільнички були поширені не тільки в Північному Причорномор'ї, але і в полісах Греції, Малої Азії.

АТТИЧНА ЧОРНОЛАКОВА СОЛОНКА, ЗОЛОТЕ НАМИСТО #артефакти_з_Більського_городища Більськ, Перещепине І. Курган № 1/2001...

Geplaatst door Історико-культурний заповідник "Більськ" op Vrijdag 11 januari 2019

Нагадаємо, у місті Купар (Шотландія) під час розкопок стародавніх руїн група археологів натрапила на яму для кремації, зроблену ще в епоху бронзового століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кришталева — печера, геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована при південно-західній околиці села Кривче Борщівського району Тернопільської області.

Також "Знай.uа" писав, у Шотландії в час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день.