22 січня 1506 року перший контингент у складі 150 швейцарських гвардійців прибув на службу Ватикану на запрошення Папи Юлія II. Так була створена армія Ватикану.

Швейцарська гвардія (повна назва - лат. Cohors pedestris Helvetiorum a sacra custodia Pontificis - Піхотна когорта швейцарців священної охорони Папи Римського) - це не просто збройні сили Ватикану, а одна з найстаріших армій світу, що збереглися до наших днів, і найменша армія на планеті.

Вони - відомі швейцарські гвардійці Ватикану, яких увічнили в своїх творах Мольєр і Стендаль.

В середні віки підрозділи швейцарських найманців були в багатьох європейських державах. У різних правителів, королів та імператорів вони цінувалися своєю хоробрістю, витримкою і відвагою, але найголовніша відмінна їх риса - безмежна відданість сюзерену. Нерідко гвардійці воліли загинути, ніж відступити, при тому, що воювали вони не за свою країну, а за «зарплату». Саме тому дуже часто їх наймали для особистої охорони монархів.

У Ватикані Швейцарська гвардія була створена за розпорядженням Папи Римського Юлія II - відмінного керівника, який встановив спокій і порядок в церковному державі, але який увійшов в історію і як один з найбільш войовничих пап - він вів постійні війни протягом всього понтифікату (1503-1513) .

Тому, маючи потребу в вірних воїнів, він зробив вибір на користь швейцарських солдатів, оскільки своїм співвітчизникам не довіряв через велику ймовірність інтриг.

Офіційною датою створення Швейцарської гвардії Ватикану вважається 22 січня 1506 року, коли Юлій II влаштував урочистий прийом на честь перших 150 швейцарських гвардійців, а й вони отримали папське благословення.

З тих пір гвардійці ось уже понад 500 років охороняють понтифіків і папську резиденцію, підкоряючись безпосередньо Папі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

У військових діях вони брала участь лише одного разу, рятуючи Папу Климента VII 6 травня 1527 року під час нападу на Рим військ імператора Священної Римської імперії Карла V. Цей день увійшов в італійську історію як «Sacco di Roma» (розграбування Риму). Незважаючи на наказ Великого ради з Цюріха повертатися додому, гвардійці залишилися на своїх позиціях у Ватикані, з них тоді загинули 147 осіб, в живих залишилося всього 42 гвардійця. Вони і вивели понтифіка по підземному ходу, тим самим зберігши йому життя.

З тих пір 6 травня є одним з головних свят Швейцарської гвардії Ватикану, а в пам'ять про цю подію новобранці гвардії в цей день присягають на вірність Папі.

Зі зброєю в руках вставати на захист свого сюзерена гвардійцям довелося і в 20 столітті, коли під час Другої світової війни німецько-фашистські війська вступили в Рим. Тоді, зайнявши кругову оборону, ворожим парламентарям було заявлено, що якщо гітлерівці спробують порушити кордон міста-держави, то гвардійці битимуться до останнього патрона. Загарбники відступили, і під час війни жоден німецький солдат не переступив межі Ватикану.

Важливою датою в історії швейцарської гвардії вважається і 15 вересня 1970 року. У цей день Папа Павло VI, прагнучи підтримати миротворчий образ Римсько-католицької церкви, оголосив про розпуск всіх військових підрозділів Ватикану (жандармерії і декількох полків), крім Швейцарської гвардії, яка з тих пір залишилася єдиним військовим формуванням міста-держави.

Сьогодні гвардійці - одна з візитних карток Ватикану. І хоча багато хто вважає, що вони - це лише фольклорний підрозділ, але це не так. Звичайно, жодна урочиста і дипломатична церемонія не обходиться без них, але це лише мала дещиця їх служби.

Основне призначення гвардії - охорона понтифіка - залишилося незмінним. Як записано в статуті, вони несуть службу «по забезпеченню безпеки священної персони тата і його резиденції». Гвардійці охороняють входи до Ватикану, покої Папи і державного секретаря, здійснюють контроль доступу в місто-держава, видають довідкову інформацію паломникам, при громадських виходах Папи вони забезпечують його особисту охорону, перебуваючи завжди поруч.



Гвардія є абсолютно сучасним військовим формуванням з відповідною підготовкою і оснащенням, як і в сучасній армії Швейцарії. Вони також ведуть розвідку і здійснюють запобіжні заходи з охорони громадського порядку і безпеки в Ватикані, в тому числі і заходи по боротьбі з тероризмом.

Барвиста форма гвардійців Ватикану, як стверджує легенда, зшита ще за малюнками Мікеланджело, хоча історичних свідчень цьому немає, була введена приблизно на початку 20 століття і з тих пір практично не змінилася. Сьогодні у кожного швейцарського гвардійця є повсякденна і парадна форма одяг.

Нагадаємо, користувачі соціальних мереж оприлюднили відео, де відображено безліч вельми дивних, а місцями шокуючих знаків у конференц-залі Папи Римського - прихована символіка, знаки окультизму і сатанізму.

Як повідомляв портал Знай.ua, Ватикан створив смарт-помічника для священиків.

Також Знай.ua писав, Ватикан визнав Мати Терезу чудотворицею.