Жителі Країни висхідного сонця протягом усієї своєї історії вкладали глибокий зміст у кожен колір. Чорний в Японії – можливо, найповажніший, який означає сталість.

Історія появи охагуро ("чорні зуби") сягає своїм корінням досить глибоко - ще в давнину японці фарбували зуби соками різних трав.

Впродовж століть, а можливо, і тисячоліть, охагуро крім символічного значення мало на меті покращити здоров'я зубів і підвищити привабливість їх власниці.

З цим звичаєм пов'язана одна дуже цікава старовинна легенда про Охагуро-бэттарі – примару жінки, на обличчі якої немає нічого крім усміхненого рота з чорними зубами.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Це істота не приносить шкоди, хіба що налякає того, хто зустрівся з нею – воно деколи маскується під чиюсь дружину чи сестру, завжди прикриваючи обличчя рукавом.

Любить з'являтися біля святинь розташованих далеко за містом. Голову примари прикрашає цунокакусі – убір нареченої, а сама вона одягнена у святкове кімоно. У Охагуро Бэттарі на білому, як маска, обличчі немає ніяких людських рис, крім величезного рота, повного гострих чорних зубів.

З боку може здатися, що це красива дівчина, одягнена у весільне кімоно, що викликає у чоловіка, який опинився неподалік, цілком закономірний інтерес.

Однак, як тільки він зважиться підійти ближче до прекрасної незнайомки, та з радісним вигуком "Гя!" повертається обличчям і перехожий, побачивши досить вражаючу картину просто вмирає від страху.

Охагуро-бэттарі вважається примарою негарної жінки, яка покінчила з собою через те, що ніхто не захотів з нею одружитися.

Спочатку чорніння зубів було прерогативою аристократичних сімейств, дівчатам фарбували зуби з початком їх переходу у новий період життя, що зводилося до пошуку чоловіка.

Чорнили зуби і чоловіки, як правило, при досягненні повноліття. На території імператорського палацу Кіото обряд чорніння зубів хлопчикам правлячої сім'ї супроводжувався церемонією хікімаю – "підведення брів".

Буддизм зробив охагуро звичайним і для людей простого, селянського походження, і протягом століть воно застосовувалося усіма станами. Навіть воїни перед боєм фарбували свої зуби.

У період Едо, який почався в XVI столітті, традиція почала сходити нанівець, але охагуро продовжували робити представники імператорської сім'ї, знатні чоловіки, жінки перед весіллям і після заміжжя, а також представники деяких професій – наприклад, гейші.

Традиція охагуро не зникла остаточно – її і зараз часом дотримуються літні японки, а крім того, це атрибут національних свят і театральних постановок.

Нагадаємо, як з'явилося саке.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці самураї створили Японію такою, яка вона є.

Також "Знай.uа" писав, як японці породили страшну сторінку історії.