Відкриття німецького вченого дуже сильно вплинуло на розвиток науки. Експерименти і дослідження з використанням рентгенівських променів допомогли отримати нові відомості про будову речовини, які разом з іншими відкриттями того часу змусили переглянути цілий ряд положень класичної фізики.

Професор Вюрцбурзького університету Вільгельм Конрад Рентген випадково відкрив рентгенівське випромінювання 8 листопада 1895 року.

Саме відкриття Рентген зробив несподівано для себе: пізно ввечері, йдучи з лабораторії, вчений погасив світло в кімнаті й помітив у темряві зеленувате світіння, флюоресценцію, яка виходила від екрану, покритого кристалами платино-ціаністий барію.

Як виявилося, кристали відреагували на вплив на них розташованої неподалік електровакуумної трубки, яка в той момент перебувала під високою напругою.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

При відключенні струму світіння екрана припинялося, а при повторному включенні знову відновлювалося.

Трубка була загорнена в чорний світлонепроникний папір, бо Рентген припустив, що при проходженні через неї електричного струму вона випускає якісь невидимі промені, здатні проникати через непрозорі середовища і порушувати кристали барію.

В результаті подальших досліджень учений дійшов висновку, що з трубки виходить невідоме випромінювання, названий їм згодом X-променями.

Експерименти Рентгена показали, що ікс-промені виникають у місці зіткнення катодних променів з перешкодою всередині катодної трубки. Вчений зробив трубку спеціальної конструкції – антикатод був плоским, що забезпечувало інтенсивний потік ікс-променів. Завдяки цій трубці (вона згодом буде названа рентгенівською) він вивчив і описав основні властивості раніше невідомого випромінювання, яке отримало назву – рентгенівське.

Через 50 днів вчений представив голові Вюрцбурзького фізико-медичного товариства рукопис з 17 сторінок, що містять опис відкритих їм променів. Разом з рукописом учений представив першу рентгенограму, зроблену раніше, 22 грудня, на якій була зображена рука його дружини Берти Рентген.

На цій фотографії зображена жіноча рука з обручкою

Відкриття рентгенівських променів викликало широкий резонанс серед вчених усього світу. На початку січня 1896 брошура Рентгена була опублікована.

Через короткий проміжок часу рентгенівські трубки знайшли застосування в медицині і різних областях техніки. За це епохальне відкриття, що поклало початок атомно-ядерної науці, Рентгену в 1901 році була присуджена перша в історії Нобелівська премія з фізики.

Нагадаємо, 10 найбільш дивних винаходів минулого.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в середньовіччі медицина залишала бажати кращого. Лікарі рятували своїх пацієнтів, як могли. Божевільні інструменти представлені в нашому огляді здадуться швидше знаряддями тортур.

Також "Знай.uа" писав, Август Губер створив першого радіокерованого робота.