За великим рахунком цю дату відкриття можна вважати умовною, так як на конференції, організованій Вашингтонським університетом та Інститутом Карнегі, датський фізик Нільс Бор лише підбив підсумок шестирічної роботи своїх колег у різних країнах світу з бомбардування нейтронами атомів важких хімічних елементів.

Проте, вона все ж вписалася у світову історію і вважається датою початку нової ери.

Так 26 січня 1939 року в Вашингтоні відбулася конференція з теоретичної фізики, на якій Бор доповів про поділи ядра урану. Вчений не встиг договорити до кінця, як кілька американських фізиків зірвалися зі своїх місць. У смокінгах вони увірвалися в лабораторії, щоб перевірити відкриття.

А 30 січня газета "Нью-Йорк таймс" повідомила про вдалі повторні експерименти американців:

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Поділ ядра урану на дві частини, з яких кожна представляє собою гігантське атомарне гарматне ядро з величезною енергією в 100 мільйонів електронвольт, — це величезна енергія, яка коли-небудь вивільнялась людиною".

Влітку того ж року Нільс Бор і Джон Уілер представили статтю "Механізм поділу ядер", в якій було дано пояснення механізму поділу ядра на основі краплинної моделі. Це модель, яка могла б передбачити поділ ядер, почала активно працювати при поясненні його механізму.

Відкриття вчених стало проривом у ядерній фізиці і дозволило створити ядерну зброю, так і атомні реактори.

Нільс Бор, Джеймс Франк, Альберт Ейнштейн і Ісідор Айзек Рабі в Прінстоні, 1954 рік

Варто відзначити, над даним дослідженням працював не один вчений. Питанням поділу ядра займалися різні фізики багато років. В 1932 році в США Ернест Лоуренс запустив перший циклотрон, а в Англії Джон Кокрофт і Ернест Уолтон побудували перший прискорювач протонів, здатний розщеплювати ядра.

Після цього Бор, Френкель та Уілер створили теоретичну модель крапельного ядра і складене ядро, що впритул наблизило їх до відкриття ділення урану.

У 1934 році була відкрита штучна радіоактивність, але ще п'ять років знадобилося на відкриття процесу поділу ядра. У цьому питанні допомогли досліди німецьких фізиків Отто Гана і Фріца Штрассера.

На підставі цих дослідів Отто Фріш і Ліза Мейтнер дали фізичне пояснення процесу розподілу ядра урану, про що Фріш негайно повідомив Бору.

Незабаром у опублікованій статті Фріш і Майтнер вперше вжили термін "поділ", підказаний Фришу американським біологом Арнольдом.

Нагадаємо, відкриття німецького вченого дуже сильно вплинуло на розвиток науки. Професор Вюрцбурзького університету Вільгельм Конрад Рентген випадково відкрив рентгенівське випромінювання.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у 1867 році саме пацифіст Альфред Нобель запатентував динаміт.

Також "Знай.uа" писав, в Польщі вперше стали використовувати нафту для освітлення вулиць. Нафта надходила з району Карпат.