У 1911 році в Хаваре (Єгипет) була виявлена незвичайна гробниця з мумією дитини. Ученим вдалося розкрити секрет, який вона зберігала не одне століття. Про це повідомляє Daily Mail.

Дослідники з Північно-Західного університету працювали, щоб розгадати деякі таємниці мумії, відомої як мумія Гарретта.

Мумія, вік якої перевищує 2000 років, унікальна тим, що збереглася нерозкритою з моменту виявлення. На похоронні тканини був прикріплений портрет муміфікованої людини.

Дослідники стверджують, що мумії такого роду, з портретом померлого, практично не дійшли до наших днів. Щоб зберегти унікальний артефакт, вчені вирішили дослідити його за допомогою рентгеноскопії.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Головним питанням, яке цікавило фахівців, була причина смерті маленької дівчинки.

Перше, що вдалося дізнатися – стать і вік похованої. Як виявилося, це мумія п'ятирічної дівчинки. Її зріст становив близько 0,9 м, а кістки і зуби відповідають саме цьому віку.

Так, як у тіла немає видимих ушкоджень, єгиптологи зробили висновок, що дитина померла від хвороби.

Доктор Тако Терпстра, один з дослідників, вважає, що трьома найвірогіднішими захворюваннями могли бути малярія, туберкульоз віспа – саме ці хвороби лютували дві тисячі років тому на території сучасного Єгипту.

Мумія Гаретта, виявилася однією з 100 мумій, які поховані з портретами і які дійшли до наших днів.

Ці мумії мають реалістичну картину покійного, розміщену прямо над обличчем людини.

Портрет був написаний з використанням бджолиного воску і пігменту і показує обличчя, що дивиться назовні, з темним волоссям, зібраним ззаду.

Дослідники вважають, що мумія Гарретта походила з родини з високим статусом і була похована в підземній камері разом з чотирма іншими муміями.

Нагадаємо, Розалія Ломбардо – маля з ангельським личком, яка зачаровує своєю красою, навіть будучи мумією.

Як повідомляв портал "Знай.uа" група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортэлс вивчила зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".

Також "Знай.uа" писав, міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 151-ї мумії з археологічного району Абусире ель-Мелек. Ця територія розташована вздовж Нілу в Середньому Єгипті. У дослідженні беруть участь мумії віком 1400 років до н. е. – 400 років н. е..