Створенням порцеляни світ зобов'язаний стародавнім китайцям, які відкрили цей матеріал більш трьох тисяч років тому. Після його винаходу, в світі царював виключно китайський фарфор. Ті деякі речі, що попадали в Європу, були зроблені тільки у Піднебесній.

У Східному Китаї група дослідників натрапила на кілька тисяч керамічних і фарфорових виробів, виготовлених під час правління династії Суй (581-618 р. н. е.).

Як повідомляють зарубіжні видання, більшість з них – предмети домашнього вжитку: чашки, піали, тарілки, казанки та інше начиння.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Деякі артефакти відрізнялися високою якістю і, ймовірно, належали високопоставленим особам.

Мешканці Китаю тримали рецептуру виробництва і компоненти в найсуворішій таємниці. Розголошувати інородцям секрет виготовлення було заборонено під страхом смертної кари.

Також на місці розкопок учені знайшли ями, з яких давні китайці добували глину, пересохлі колодязі та інші об'єкти. Швидше за все, півтори тисячі років тому на цьому місці розташовувалася фабрика з виробництва фарфору і кераміки.

Нова знахідка, за словами фахівців, дала більше дізнатися про китайському порцеляну VI-VIII століть.

Якість виробів залежала від вмісту у фарфоровій масі білої глини – каоліну. Добувалася вона не скрізь, а лише в деяких провінціях Китаю.

Фарфор ремісників Жуяо, які працювали в часи династії Суй (960-1279) був добре відомий у Східній Азії. У майстернях проводилася значна частка китайських виробів з селадона - особливого глазурованого фарфору, який, як правило, має сірувато-зелений відтінок.

Історики відзначають, що в період династії Суй Китай зміг подолати міжусобиці і зробив великий стрибок у своєму економічному і культурному розвитку. Саме тоді була проведена реконструкція Великої стіни і прокладений великий канал між портом Тяньцзінь на півночі країни і Шанхаєм. Він діє і понині і вважається одним з найдавніших гідротехнічних споруд всього світу.

Нагадаємо, загадку стародавньої китайської культури Саньсиндуй.

Як повідомляв портал "Знай.uа", самураями ставали в основному чоловіки із заможних селянських сімей, а також представники середньої і нижчої аристократії.

Також "Знай.uа" писав, дізнайтеся про неймовірні дивацтва Піднебесної.