Довгий час на території природного заповідника Суйкербосранд в Південно-Африканській Республіці вчені з Витватерсрандского університету проводили дослідження.

Помітивши останки, що нагадують сліди міського поселення, вони скористалися лідаром, щоб дізнатися, що лежить під землею. Раніше воно допомогло встановити, що древнє місто майя Тікаль влаштований складніше, ніж вважалося до цього. Про це повідомляє новинне агентство Africa News, передає Naked Science.

Лідар — технічна установка, призначена для отримання інформації про віддалених об'єктах. Пристрій широко використовується в археологічних роботах. Її принцип дії схожий зі звичайним радаром. Замість радіохвиль апарат посилає світлові промені, які відбиваються від мети і повертаються назад, де їх вловлює високочутливий приймач.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Дослідники змогли встановити, що у виявленому місті Квененг перебувало 800 будинків, в яких проживало не менше 10 тисяч людей. Саме місто займає площу 20 квадратних кілометрів.

У Квенензі проживав народ тсвана (найбільше він поширений в прикордонних районах ПАР). Дослідники вважають, що занепад міста став результатом локальних міжусобних воєн.

Як припускають учені, його розквіт припав на проміжок між XV і XIX століттями. У центрі Квененга знаходяться масивні огорожі, які обрамляють простір, величиною в 10 тисяч квадратних метрів.

Можливо, там утримували велику рогату худобу. Також археологи помітили кілька пар паралельних кам'яних стін. Вони припустили, що це шляхи, по яких тварин вводили і виводили з міста.

Член археологічної групи Ферн Имбали Сиксванха (Fern Imbali Sixwanha) розповіла, наскільки цінна знахідка:

"Вона заповнює білі плями в нашій історії. Це важливо, особливо для південної частини Африки, бо там не збереглося письмових артефактів".

Нагадаємо, група археологів провела масштабні розкопки в центрі Любляни, столиці Словенії. Цікаві відкриття не змусили себе чекати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Східному Китаї група дослідників натрапила на кілька тисяч керамічних і фарфорових виробів, виготовлених під час правління династії Суй (581-618 р. н. е..).

Також "Знай.uа" писав, у стародавній римській гробниці в Йорданії археологи виявили справжній найстаріший комікс в світі. Він у деталях розповідає про повсякденне життя міста Капитолиада тисячі років тому.