Хто найбагатша людина на Землі? Історики знайшли відповідь на сторінках середньовічного рукопису "Каталонський атлас". Ним виявився великий імператор Малі Манса Муса. Про це повідомило видання Live Science.

Репродукція "Атласу" представлена на новій виставці, яка відкрилась 26 січня у Block Museum of Art в Північно-західному університеті в Еванстоні, штат Іллінойс.

Єдине зображення правителя держави, що розташовувався на південь від Сахари, збереглося саме на стародавньому манускрипті "Каталонський атлас". Його створили до кінця XIV століття майстри острова Майорки.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Імператор знаходиться в центрі карти. Він сидить на золотому троні, а на його голові – золота корона і навіть в руці – монета з цього дорогоцінного металу, та ще й яка величезна.

За словами вченого Бікфорда Берзока, виставка призначена для того, щоб розвінчати стереотипи про Африку. Адже правитель імперії Малі повністю контролював видобуток золота в регіоні.

Як вважають дослідники, Малі існувало в регіоні з розкішним золотим родовищем. При цьому контроль за видобутком належав безпосередньо малійському лідеру. У той час місцеве золото вважалося чи не найчистішим у світі і цінувалося відповідно.

Муса був прихильником ісламу. У 1324 році він відправився паломником в Мекку і прославився своєю щедрістю роздачі золотих динарів жебраком. Це, за деякими даними, призвело навіть до знецінення металу.

Експерти відзначили, що важливою частиною дослідження став доказ багатства Африки. При чому він був багатий не тільки на коштовності, але і на культуру, скульптуру, текстильне мистецтво та інше.

Цю тезу вони привели в противагу твердженням про злидні континенту. Історія пам'ятає безліч африканських держав, які володіли багатством і розвиненою культурою.

Виставка залишиться в Музеї до 21 липня 2019 року. Потім вона відправиться в музей Ага Хана в Онтаріо восени 2019 року, а потім прибуде в Смітсонівський національний музей африканського мистецтва у Вашингтоні, округ Колумбія, навесні 2020 року.

Нагадаємо, група археологів провела масштабні розкопки в центрі Любляни, столиці Словенії. Цікаві відкриття не змусили себе чекати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Східному Китаї група дослідників натрапила на кілька тисяч керамічних і фарфорових виробів, виготовлених під час правління династії Суй (581-618 р. н. е..).

Також "Знай.uа" писав, у стародавній римській гробниці в Йорданії археологи виявили справжній найстаріший комікс в світі. Він у деталях розповідає про повсякденне життя міста Капитолиада тисячі років тому.