Відомо, що Антарктида була крижаною пустелею не завжди: 250 мільйонів років тому континент був домом для різноманітної дикої природи, включаючи ранніх родичів динозаврів.

У новому дослідженні вчені описують знайдену рептилію розміром з ігуану, чиє ім'я означає "король Антарктиди". Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Vertebrate Paleontology. Передає Хвиля.

Як розповів співробітник Філдовського музею природної історії і провідний автор роботи Брендон Пикук (Brandon Peecook), ця знахідка дозволить дізнатися, як розвивалися і поширювалися динозаври та їх найближчі родичі.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Тварина є архозавром, раннім родичем крокодилів і динозаврів. Є невеликі схожості з ящіркою, але еволюційно це один з перших членів цієї великої групи.

Архозаври, включаючи динозаврів, були однією з груп, які розвинулися краще за інших. До масового вимирання архозаври були виявлені тільки навколо екватора, але після нього вони були всюди.

Знайдений скелет копалин назвали Antarctanax shackletoni: перше слово означає "король Антарктиди", другий — данину поваги полярного дослідника Ернеста Шеклтону (Ernest Shackleton).

Як вважають вчені, Antarctanax був хижаком, який полював на комах, ранніх родичів ссавців і земноводних. Але найцікавіше в знайденій тварині — його час і місце проживання.

Пикук повідомив, що знахідки в Антарктиді стають все дивніше і незрозуміліше. Адже дика природа Антарктиди унікальна і не схожа навіть з південною частиною Африки, хоча ці сухопутні масиви були об'єднані.

Приблизно за два мільйони років до появи Antarctanax Земля зазнала саме глобальне масове вимирання видів. Зміна клімату, викликане виверженнями вулканів, що призвело до загибелі 90 відсотків усіх тварин.

Роки, що послідували відразу за цією подією, були еволюційно вільними, і нові групи тварин змагалися між собою, заповнюючи прогалини.

Знахідка Antarctanax допоможе підтримати ідею про те, що Антарктида була місцем швидкої еволюції і диверсифікації після масового вимирання.

За словами Пикука, Антарктида, як і морське дно, — одне з таких місць на Землі, де наука все ще перебуває на ранніх стадіях дослідження, і Antarctanax — лише маленький внесок у вивчення історії Антарктиди.

Нагадаємо, як Амелія Мері Ерхарт першою подолала небезпечний маршрут.

Як повідомляв портал "Знай.uа", завдяки онлайн-системі Google Earth вчені змогли відшукати нові піраміди в Антарктиді.

Також "Знай.uа" писав, вчені в поспіху залишають Антарктиду, з-під землі вирвалося щось страшне, є загиблі.