Група болгарських археологів нарешті розповіла про проведені розкопки в місті Пловдиві, в ході яких були виявлені залишки шести розкішних кварталів давньоримського міста. Передає Хвиля.

Пловдив був збудований на місці давнього міста Філіппополіс. В ході розкопок, які тривали впродовж багатьох років. Дослідники наткнулися на руїни будівель.

Як вченим вдалося встановити, у часи Римської імперії місто складався з шести розкішних кварталів.

До речі, там знаходився лупанарій. Він схожий на той, що був виявлений у загиблому місті Помпеї, однак його вік виявився приблизно на 200 років менше.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Зазначимо, лупанарієм називався публічний будинок в Стародавньому Римі, розміщений у відокремленій будівлі. Назва походить від латинського слова "вовчиця" (лат. lupa) — так в Римі називали повій.

Відомо, що сучасний Пловдив розташований на семи пагорбах. Але залишки розкішних римських кварталів були виявлені на трьох пагорбах. Зокрема, археологи знайшли таверну і руїни храму. Його особливість полягає в тому, що він був присвяченим кільком древнім божествам, а не одному конкретному богові.

Це був справжній пантеон. Археологи знайшли в храмі близько 600 фрагментів скульптур божеств, яким поклонялися фракійці, римляни, греки і навіть перси. Так, була виявлена скульптура Митри — божества індоіранського походження.

Як відзначають археологи, всі знайдені житлові та громадські приміщення були багато прикрашені. Додамо, що Філіппополіс був названий на честь короля Філіпа II Македонського.

Після завоювання стародавньої Фракії римлянами в I столітті нашої ери він був перейменований в Трімонціум.

Нагадаємо, група археологів провела масштабні розкопки в центрі Любляни, столиці Словенії. Цікаві відкриття не змусили себе чекати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Східному Китаї група дослідників натрапила на кілька тисяч керамічних і фарфорових виробів, виготовлених під час правління династії Суй (581-618 р. н. е..).

Також "Знай.uа" писав, у стародавній римській гробниці в Йорданії археологи виявили справжній найстаріший комікс у світі. Він у деталях розповідає про повсякденне життя міста Капітоліада тисячі років тому.