Озеро Петен-Іца знаходиться у північній частині Гватемали (Центральна Америка). У цивілізації індіанців Майя воно вважалося священним. Групі археологів з Польщі вдалося виявити унікальну знахідку на дні загадкової водойми. Про це повідомив портал Science in Poland.

Навколо озера знайдені сліди майже 30 поселень майя, що представляють археологічний інтерес, і залишки національного пам'ятника Тайясал на півострові, недалеко від колишньої столиці майя Іца-майя.

Дослідники, які вирушили на місце з підводною місією, знайшли на дні близько п'ятисот унікальних ритуальних предметів. Це свідчить про проведення в цьому регіоні релігійних обрядів.

Варто відзначити, важливі археологічні скарби опинилися недалеко від стародавньої столиці Майя, яка називалася Нойпетен. Стародавнє місто представляв собою солідну фортецю і досить довго залишався останнім оплотом корінних жителів регіону в боротьбі з прибулими на материк завойовниками.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Однак, повернімося до нашого озера. Петен-Іца служило важливим джерелом прісної води, крім цього, було священним місцем для представників цивілізації Майя.

Крім усього іншого, археологи знайшли три вміщених один в одну чаші. Верхня посудина містила фрагменти деревного вугілля і склоподібного вулканічного каменю. Чаші були встановлені на більш великі судини з трьома ніжками.

В одному з них археологи виявили обсидіанове лезо довжиною майже двадцять сантиметрів. Вчені впевнені, що зіткнулися з прикладом давнього жертвопринесення.

Також звернув на себе увагу той факт, що багато предметів були закопані в іл настільки сильно, що їх виявилося непросто зрушити з місця.

Керуючий дослідницькою експедицією поділився результатами виконаної роботи:

"Ми виявили більше п'ятисот артефактів біля стародавньої столиці цивілізації Майя. Серед них були і предмети, кинуті у воду під час релігійних ритуалів. Те місце, де відбувалися ритуали, було розташоване на північ від острова на Петен-Іца".

Проте вчені все ще не розуміють, як саме представники цивілізації Майя зуміли опустити предмети на дно суворо в певному місці. Вони впевнені в тому, що озеро Петен-Іца було священним для Майя. Індіанці вірили в те, що через воду душа покійного здатна потрапити в підземний світ.

Нагадаємо, мляві ландшафти озера Натрон на півночі Танзанії, на кордоні з Кенією, нагадують сюрреалістичні інопланетні пейзажі, їх не можна назвати колоритними. Температура води в озері може досягати 50°C, а значення pH лужності середовища 10.5.

Як повідомляв портал "Знай.uа", пустелі, займають третину всієї поверхні Землі, зберігають неймовірні таємниці, які археологи намагаються знайти і розгадати.

Також "Знай.uа" писав, як за одну ніч загинула велика частина населення, історія моторошної лімнологічної катастрофи на планеті.