Єгипетським дослідникам вдалося здійснити найбільшу знахідку 2019 року. Археологи виявили гробницю, де покоїлося цілих 50 мумій.

Таку велику знахідку зробили в провінції Ель-Мінья на південь від Каїра. Знайдені останки епохи правління династії Птолемеїв (IV–I століття до нашої ери), повідомляє місцеве міністерство у справах старожитностей. Це перша велика археологічна знахідка у 2019 році.

За словами міністра, мумії добре збереглися. В могилах були знайдені також забальзамовані останки дітей та собак. Також в гробницях знаходилися вироби з кераміки і саркофаги.

Всі мумії перебували в сімейних гробницях в дев'ятиметрових поховальних камерах районі Туна-ель-Габала. Деякі частини тіл перебували на підлозі склепу, інші у саркофагах.

Фахівці вже провели дослідження і ідентифікували мумії. Згідно з оприлюдненими даними, в гробниці поховані мумії дорослих обох статей, а також близько 12 мумій дітей.

"Могила складається з ряду поховань, що містять велику кількість людських мумій різних статей і віку, включаючи дітей", - повідомили в Міністерстві у справах старожитностей 2 лютого.

Археологи не знайшли поруч ієрогліфів, що позначають імена, але встановили, що загиблі представляли верхівку середнього класу суспільства і займали престижні посади.

Як відзначають вчені, дане поховання датується IV—I ст. до н. е. і було скоєно в період правління династії Птолемеїв.

Померлі були поховані в поховальних камерах, деякі з них знаходилися в кам'яних або дерев'яних трунах, інші ж були залишені на підлозі гробниці.

Також за даними дослідників, знайдені мумії були обгорнуті в лляні тканини лише частково. Згідно з висновками експертів, у гробниці були поховані люди, котрі за життя високі посади в єгипетському суспільстві.

Зараз Єгипет намагається привернути більше уваги до історичних знахідок, щоб відродити туристичний сектор країни, який досі в занепаді після заворушень з часів "арабської весни", що супроводжували падіння режиму Хосні Мубарака в 2011 році.

Нагадаємо, Розалія Ломбардо – маля з ангельським личком, яка зачаровує своєю красою, навіть будучи мумією.

Як повідомляв портал "Знай.uа" група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортэлс вивчила зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".

Також "Знай.uа" писав, міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 151-ї мумії з археологічного району Абусире ель-Мелек. Ця територія розташована вздовж Нілу в Середньому Єгипті. У дослідженні беруть участь мумії віком 1400 років до н. е. – 400 років н. е.