Днями італійські вчені оголосили, що навчилися визначати стать кремованих людей.

Дослідники із вимірювання кісток встановили, що вони істотно розрізняються за розміром у чоловіків і жінок. За допомогою восьми параметрів, наприклад, діаметра променевої кістки, дослідники визначили стать з точністю 80%. Про це повідомляє N+1.

У новій статті дослідники під керівництвом Клаудіо Кавазутті з Даремського університету вирішили проаналізувати вже відомі параметри, за якими можна було б визначити стать кремованих рештків, і спробувати знайти нові.

Для цього вони досліджували поховання 124 осіб (50 чоловіків та 74 жінки), знайдених у похованнях XII-VII століття до нашої ери в різних частинах Італії.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

В могилах збереглися, поховальні предмети, за якими можна було надійно визначити стать покійних.

Наприклад, зброя в чоловічих похованнях і веретена або скляні намистини в жіночих. Науковці проаналізували 24 параметра і встановили, що вони суттєво відрізнялися за розмірами у чоловіків і жінок.

Варто відзначити, що кремація тіл померлих давно практикується серед європейців. Кладовище з похованнями кремованих людей з'явилися в Середземномор'ї в III тис. до н. е.

Ритуал похорону поступово ускладнювався і разом з останками покійного в могилу почали класти похоронні дари, які підкреслюють його соціальний статус. Найчастіше саме за ним археологам вдавалося визначити стать покійного. Однак у похованнях старше 1 тис. років до нашої ери похоронні дари зустрічаються вкрай рідко.

Під час кремації кістки деформуються. Раніше археологи вже намагалися визначити, які кістки зберігають пропорції, щоб вимірюючи їх можна було з'ясувати, кому вони належали.

Нагадаємо, міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 151-ї мумії з археологічного району Абусире ель-Мелек. Ця територія розташована вздовж Нілу в Середньому Єгипті. У дослідженні беруть участь мумії віком 1400 років до н. е. – 400 років н. е ..

Як повідомляв портал "Знай.uа", у 2016 році світ потрясла новина про сенсаційну знахідку – на Канарських островах, а саме на Тенеріфе були знайдені мумії справжніх велетнів.

Також "Знай.uа" писав, молекулярні біологи з Великобританії створили нову методику аналізу геному, яка дозволяє дуже точно оцінювати ДНК, успадковане від різних давніх популяцій людей.