Історики потрясли світ таємничою знахідкою. В Англії, в архіві центральної бібліотеки Брістоля, вдалося знайти рукопис XIII століття, який містить невідому версію розповіді про короля Артура і Мерліна. Текст, написаний від руки старофранцузькою мовою. Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Вчені знайшли сім фрагментів пергаменту всередині однієї з книг французького вченого XV століття.

"Ці фрагменти є дивовижною, захоплюючою знахідкою, яка може мати значення для вивчення не тільки цього тексту, але й інших пов'язаних і більш пізніх текстів, які сформували наше сучасне розуміння легенди про Артура", - зазначила співробітниця Брістольського університету Лія Тетерів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

В рукописах йдеться про битву, під час якої Мерлін надихнув військо Артура промовою і очолив атаку. Він ніс прапор лицаря Круглого столу сера Кея з зображенням дракона, який видихає справжнє полум'я.

Як вважають дослідники, рукопис є версією Estoire de Merlin "Історії Мерліна", яка, в свою чергу, може бути частиною циклу лицарських романів "Ланселот-Грааль" або "Вульгата".

Він відрізняється від інших подібних текстів незначними деталями. Зокрема, включаючи імена воєначальників, командуючих військами короля Артура.

У виявленому тексті не було зазначено, що король Клаудас, ворог Артура і Мерліна, під час битви був поранений в стегно.

"Ланселот-Грааль" — це анонімний цикл романів про короля Артура та лицарів Круглого столу. Він був написаний старофранцузькою мовою в XIII столітті.

Передбачається, що фрагменти цього циклу в XV столітті використав англієць Томас Мелорі, який написав книгу "Смерть Артура" (цей твір вважається найповнішим збірником легенд про короля).

Згідно з легендою, король Артур був вождем бриттів протягом V або VI століття. Але, наскільки відомо дослідникам, король Артур - персонаж, який поєднує в собі кілька реальних і вигаданих особистостей.

З моменту створення легенда весь час обростала новими епізодами. Вчені намагалися ідентифікувати одну або кілька особистостей, але майже всі спроби були непереконливими. Деякі з них приводили до заяв про те, що був знайдений "справжній Артур", але тільки деякі з цих досліджень були пов'язані з серйозною наукою.

Нагадаємо, кларент Артур втратив у поєдинку з сером Пелінором. І тоді, згідно з переказами, чарівник Мерлін допоміг йому здобути другий меч. Екскалібур, або Калібурн, вручила Артуру Володарка Озера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи з Британії виявили камінь з 1300-річними написами латиною і грецькою мовою, а також християнськими символами. Як виявилося, склад лицарів Круглого столу був більш багатонаціональним, ніж прийнято вважати.

Також "Знай.uа" писав, образ англійського короля Річарда I Левове Серце овіяний ореолом романтики і сміливості. Його ім'я часто згадувалось у середньовічному епосі як героя легенд та романів.